HİSDER'de Bu Hafta: Seyyid Harun Veli ve Seydişehir’in Manevi Mirası
Hikmet İlim ve Sanat Derneği (HİSDER) tarafından düzenlenen Pazartesi Toplantısı’nda, Seydişehir Seyyid Harun Anadolu Lisesi Tarih Öğretmeni ve tarihçi yazar Ercan Arslan, “Seydişehir’in Kuruluş Süreci ve Seyyid Harun Veli” konulu bir sunum yaptı. Konuşmasında, Seyyid Harun Veli’nin hayatı, bölgedeki manevi etkisi ve Seydişehir’in kuruluş aşamaları hakkında katılımcılara detaylı bilgiler aktardı.
Arslan, Seyyid Harun Veli ile ilgili bilgilerin “Makâlât-ı Seyyîd Harun” adlı eserden öğrenildiğini belirterek, eserin üç el yazması nüshasının bulunduğunu; bunlardan ikisinin Konya’da, birinin ise Manisa’da yer aldığını ifade etti. Seyyid Harun Veli’nin, soyu baba tarafından Cafer-i Sadık’a, anne tarafından ise Veysel Karani’ye dayandığı rivayet edildiğini belirten Arslan, menkıbeye göre Seyyid Harun Veli’nin atalarının mezarını ziyaret ederken aldığı manevi bir işaretle Rum diyarına giderek Küpe Dağı eteğinde bir şehir kurmaya yöneldiğini söyledi. Bu ilhamla görevini bırakan Seyyid Harun Veli’nin 40 kişilik bir kafile ile Anadolu’ya geldiği anlatıldı.
Seydişehir’in Kuruluş Süreci ve Mimari Yapılanma
Arslan, Seyyid Harun Veli’nin Bağdat’tan Konya’ya, oradan Hatunsaray, Çukurçimen ve Karaviran köylerini takip ederek Pınarbaşı ve Ilıca Tepesi üzerinden Seydişehir’e ulaştığını belirtti. Şehrin, Eşrefoğulları Beyliği’nin izniyle kurulduğuna dikkat çeken Arslan, Seydişehir’in ilk yapılarının Çiğdem Tepe’de inşa edildiğini ifade etti. Roma dönemine ait Antik Vervelid Harabeleri’nden getirilen taşların ve çevre köylerden temin edilen malzemelerin kullanıldığı ilk yapıların Ulu Kapı, Hızır Kapı ve Küçük Kapı olduğunu, ardından mescit, hamam ve okul gibi yapıların inşa edildiğini söyledi.
Arslan, şehrin merkezinin Seyyid Harun Külliyesi etrafında şekillendiğini, bölgenin İslamlaşmasında ve Türkleşmesinde Seyyid Harun Veli’nin önemli bir rol oynadığını ifade etti. Ayrıca, Osmanlı Devleti’nin Seyyid Harun Veli’nin soyuna saygı gösterdiğini ve vakıflarını desteklediğini belirtti.
Anadolu’nun Manevi Mimarlarından Seyyid Harun Veli
Tarihçi Arslan, Seyyid Harun Veli’nin Anadolu’nun Türkleşip İslamlaşmasında önemli bir rol üstlenen kolonizatör Türk dervişlerinden biri olduğunu vurguladı. Seydişehir’in inşasından sonra Seyyid Harun Veli’nin tefekkür ve ibadetle geçen yıllarının ardından 3 Mayıs 1320’de vefat ettiğini, yerine oğlu Halife Sultan’ın geçtiğini belirtti. Türbesinin bugün Anadolu’nun önemli manevi merkezlerinden biri olduğunu da sözlerine ekledi.
Program sonunda, HİSDER Başkanı Prof. Dr. Önder Kutlu ve Tevfik Gazel tarafından Ercan Arslan’a teşekkür plaketi takdim edildi. Toplantı, toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.
Kaynak:HABER MERKEZİ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.