Hububat fiyatları üreticiyi sevindirdi

Hububat fiyatları üreticiyi sevindirdi
Sarayönü’nde çiftçilerin dört gözle beklediği hububat alım fiyatları geçtiğimiz günlerde açıklandı. Buna göre sert ekmeklik buğday 1650 liradan, yemlik buğday 1425 liradan, arpa 1275 liradan, makarnalık buğday 1800 liradan...

Sarayönü’nde çiftçilerin dört gözle beklediği hububat alım fiyatları geçtiğimiz günlerde açıklandı. Buna göre sert ekmeklik buğday 1650 liradan, yemlik buğday 1425 liradan, arpa 1275 liradan, makarnalık buğday 1800 liradan alınacak.

Açıklanan hububat taban fiyatları ise Sarayönü’nde üreticileri tatmin etti. Tüccarlar da fiyatları iyi olarak nitelendirirken, ekonomik krizden dolayı esnafların alım konusunda zorlanabileceği ifade edildi. Hububat alımı için açıklanan taban fiyatlar piyasada birbirine yakın karşılıklar buldu. Maliyetlerin yüksekliğinden şikayet eden çiftçiler ve bazı tüccarlar fiyatın açıklanan şekilde verilmesi durumunda memnun edici olacağını söyledi.

Üreticilerin merakla beklediği buğday alım fiyatı dünya fiyatı ile aynı seviyelerde açıklandı. Buna göre Toprak Mahsulleri Ofisi(TMO) kırmızı ve beyaz sert ekmeklik buğdayı üreticiden ton başına 1650 liradan alacak. Makarnalık buğday alım fiyatı ise ton başına 1800 lira olarak açıklandı.

Geçen sene kilo başına 5 kuruştan 10 kuruşa çıkarılan prim miktarında ise artış yapılmadı. 2020 ürünü için üreticiye kilo başına 10 kuruş destekleme primi ödenecek.

Fiyatı artışı yüzde 22.2 oldu

Ekmeklik buğday alım fiyatı geçen yıla göre yüzde 22.2 oranında artışla 1.350 liradan ton başına 1650 liraya yükseltilmiş oldu. Geçen yıl ton başına 1.450 lira olarak açıklanan makarnalık buğday alım fiyatı ise 2020 ürünü için yüzde 24.4 artırılarak ton başına 1800 liraya çıkarıldı. 2019'da ton başına 1.100 lira olan arpa alım fiyatını ise 2020 ürünü için 1275 lira olarak açıklandı.

Primde artış yok

Buğday alım fiyatının açıklanmasıyla beraber, destekleme tutarının da ton başına 230 lira olacağı öğrenildi. Geçen sene kiloda 10 kuruş ve ton başına 100 lira olan destekleme primi artırılmadı. Primle birlikte, mazot, gübre, sertifikalı tohum ve diğer desteklerde eklenince çiftçiye ödenecek toplam destek miktarı ton başına 230 lira, kilo başına 23 kuruş olarak hesaplanıyor.

Serbest piyasada buğday fiyatı

Toprak Mahsulleri Ofisi'nin yayınladığı piyasa bültenine göre serbest piyasada Anadolu Kırmızı Sert Buğdayın tonu 1648 liradan işlem görürken, Konya Ticaret Borsası'nda 1732 liradan işlem görüyor. Makarnalık buğday ise serbest piyasada 1880, Konya Ticaret Borsası'nda 1762 liradan işlem gördü.

Çiftçi memnun, tüccar karamsar

Açıklanan hububat alım fiyatları piyasada memnun edici bir karşılık görürken, tüccarlar yaşanan ekonomik krizden dolayı alımlarla ilgili olarak endişe taşıyor.

Rekoltenin bu yıl yüksek beklendiğini dile getiren iş adamı İlyas Kahveci, fiyatların tatmin edici olduğunu ancak tüccarların ekonomik krizden dolayı alımlar konusunda endişeli olduğunu kaydederek, şunları söyledi: “Buğday fiyatları iyi. Gübre fiyatlarında değişim yok. Mazot fiyatlarında düşüş var. Maliyetler de göz önüne alınınca bu fiyatlara göre verilen fiyatlar beklenen düzeyde. Gayet tatmin edici. Asıl ekonomide sıkıntı var. Devlet artık biraz daha çiftçinin yanında olacak gibi. Bu yıl çiftçinin lehine bir sene. Çünkü sıkıntı var. Çiftçi desteklenmezse üretim bitecek. Bizim dileğimiz ofisin, çiftçinin malını bahane üretmeden alması. Bu piyasa koşullarında rekoltede iyi olursa tüccarlar bu ürünün altından kalkamaz. Yani esnaf para yetiştiremez. Devletin alım yapması şart. Ofisin üretilen ürünün yüzde 50’sini alması lazım. Ofis alımda sıkıntı çıkarırsa piyasa açıklanan fiyatların altına düşebilir.” diye konuştu.

Fiyatlar harmanda şekillenir

Üretim endişelerinden dolayı bu yıl fiyatların yüksek açıklandığını dile getiren çiftçi Mehmet Sertdemir, fiyatın harmanda şekilleneceğini dile getirerek, “Fiyatlardan memnunuz. Devletin verdiği fiyat güzel. Beklediğimiz fiyatlar ama biraz daha yüksek olabilirdi. Harmandan sonra fiyatlar daha iyi şekillenir. Çiftçiye mazot ile gübreyi daha uygun verilirse çiftçi de kalkınır. Devam eden yağışlar sonucunda mahsulümüz inşallah çok iyi olacak. Bu yıldan çok umutluyuz. Fiyat güzel, verim de beklediğimiz gibi çıkarsa bu yıl çiftçilerin yılı olabilir.” şeklinde konuştu.

Çiftçimizin yüzü güldü

Hububat alım fiyatlarını değerlendiren Sarayönü Ziraat Odası Başkanı Engin Çelik ise şu açıklamada bulundu: “Bu yağmurlar böyle giderse çok güzel bir verim olacak. Bu fiyatlar da çok güzel. Ticaret Borsası yüklenir de malı çekerse piyasa fiyatları ofis fiyatlarının da üzerine çıkar. Arpa buğday fiyatlarını konuşmak için daha erken. Bu fiyatları daha rekolte, kalite, talep de etkiler. Asıl piyasa harmanda oluşur. Önceki seneler açıklanan fiyatlar çiftçilerimizi gerçekten zor durumda bırakmıştı. Ama geçen sene ve bu sene açıklanan fiyatlar çiftçimizin yüzünü güldürdü. Burada önemli olan kaliteli hububat üretmemiz. Kaliteli hububat her zaman iyi fiyata satılır. Bu yıla umutla bakıyoruz. İnşallah çiftçilerimiz için bol bereketli ve kazançlı bir yıl olur.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.