İnsanları en çok bu hastalık öldürüyor

İnsanları en çok bu hastalık öldürüyor
Konya Şehir Hastanesi Göğüs Hastalıkları Kliniği hekimlerinden Uzm. Dr. Şehriban Çağlak Kardaş, akciğer kanserinin en ölümcül kanser türü olduğunu belirterek yılda 1 milyon 690 bin kişinin akciğer kanserinden hayatını kaybettiğini söyledi.

Konya Şehir Hastanesi Göğüs Hastalıkları Kliniği hekimlerinden Uzm. Dr. Şehriban Çağlak Kardaş, “Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı” dolayısıyla önemli bilgilendirmelerde bulundu. Dünyada en sık görülen kanser türlerinin başında akciğer kanseri geldiğini belirten Dr. Kardaş, ''Bu nedenle Kasım ayı, tüm dünyada 'Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı' olarak kabul edilmektedir. Akciğer kanseri yılda 1.69 milyon kayıp ile tüm dünyada kansere bağlı ölümler içerisinde ilk sırada yer almaktadır.'' dedi.

insanlari-en-cok-bu-hastalik-olduruyor-2.jpg

Akciğerlerde, özellikle hava yollarında yani bronşlarda ve alveollerde gelişen kitlelerin akciğer kanserini oluşturduğuna dikkat çeken Dr. Kardaş, ''En önemli risk faktörü sigara kullanımıdır. Diğer risk faktörleri ise ailede geçirilmiş akciğer kanseri öyküsü, asbest maruziyeti, radon gazı maruziyeti ve çevresel toksinlerdir. Hastaların geçmeyen öksürük, göğüs ve sırt ağrısı, nefes darlığı, öksürükle ağızdan kan gelmesi, kilo kaybı ve gece terlemesi gibi semptomları olabilir. Tanısal anlamda akciğer tomografisi çekilir. Şüpheli lezyonlar olan hastalara bronkoskopi, EBUS, transtorasik biyopsi ve cerrahi biyopsi ile patolojik tanı konulur. Akciğer kanserinin evresine göre Göğüs Cerrahisi, Tıbbi Onkoloji ve Radyasyon Onkolojisi ile birlikte tedavisi ve takibi yapılır. Erken tanı tamamen şifa ile sonuçlanabilmektedir. Bu nedenle 55 yaş ve üzerinde olan, uzun süre sigara kullanan kişilere yılda bir kez düşük doz akciğer tomografisi önerilmektedir.'' ifadelerini kullandı.

Akciğer kanserinden korunmak için yapılması gerekenleri de sıralayan Dr. Kardaş, ''Akciğer kanserinden korunmak için, özellikle sigara kullanımından uzak durulması, düzenli beslenme ve düzenli egzersiz yapılmasını öneriyoruz. Konya Şehir Hastanesi Göğüs Hastalıkları Kliniğimizde bu hastalarımızın tanısal işlemleri, tedavileri ve takipleri yapılmaktadır. Risk faktörleri ve semptomları olan bireyler kliniğimize başvurabilir.” diye konuştu.

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.