Kadınlar anne yemeklerini gelecek nesillere aktarıyor
Mucize Kadın Kooperatifi üyeleri, Şehit Ali Tonga Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Yiyecek ve İçecek Hazırlama Bölümü öğrencilerine, yöresel yemeklerin yapımını öğreterek kültürel mirasın korunmasına katkıda bulunuyor. Yahşihan Kaymakamlığı Aile Destek Merkezi'nde (ADEM) düzenlenen etkinliklerde, öğrencilerle birlikte yoğurt çorbası, tuvalak ve omaç yemeği gibi geleneksel tatlar hazırlanıyor. Tatlı olarak ise sarığı burma ve gölleme gibi lezzetlerin yapımı öğretiliyor.
"Yemek Kültürümüzü Geleceğe Taşımak İstiyoruz"
Mucize Kadın Kooperatifi Başkanı Seher Kılıç, 2022 yılında yedi ev kadınıyla bir araya gelerek kooperatifi kurduklarını belirtti. Amaçlarının Kırıkkale’nin mutfak kültürünü öne çıkarmak olduğunu dile getiren Kılıç, su böreği, yaprak sarması, tarhana ve salça gibi ürünleri ürettiklerini ifade etti.
Kılıç, "Ev hanımları olarak hem aile bütçesine katkıda bulunmak hem de çocuklarımıza örnek olmak için yola çıktık. Yöresel lezzetlerimizin unutulmaması adına öğrencilere bildiklerimizi aktarıyoruz. Kooperatif olarak ayrıca çikolata üretimi de yapıyoruz. Bizi bu sosyal sorumluluk projesine dahil ettiği için şefimiz Hüseyin Şipal’a teşekkür ederiz. Annelerimizden nasıl öğrendiysek, şimdi de öğrencilere aktarıyoruz ve bu yemeklerin kuşaktan kuşağa aktarılmasını sağlıyoruz" dedi.
"Geleneksel Yemeklerimiz Kaybolmasın"
Kooperatif üyesi Gülcan Göçer ise özellikle Kırıkkale’de düğünlerde servis edilen yoğurt çorbası, bulgur ve tavukla hazırlanan tuvalak yemeği, bazlama ve pekmezle yapılan gölleme tatlısı gibi lezzetlerin öğrencilere öğretildiğini belirtti.
Göçer, "Bu tarifleri annelerimizden öğrendik ve şimdi de genç nesillere aktarmak istiyoruz. Yöresel mutfağımızı yaşatmalıyız ki gelecekte de sofralarımızda yer bulsun" diye konuştu.
10.sınıf öğrencisi İrem Dirican, bu etkinliğe katılmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade ederken, öğrencilerden Sude Naz Doğan da burada öğrendikleri yemeklerin evlerinde de sıkça yapıldığını belirtti.
"Anadolu Mutfağını Yaşatıyoruz"
Projenin koordinatörü ve Anadolu Profesyonel Şefler Birliği Başkanı Hüseyin Şipal, Mucize Kadın Kooperatifi ile lise öğrencilerini bir araya getirerek, Anadolu mutfağını gençlere tanıtmayı amaçladıklarını söyledi.
Şipal, "İlk şeflerimiz annelerimizdi, onlar da bu tarifleri kendi büyüklerinden öğrendi. Burada biz de bu geleneği sürdürüyoruz. Gençlere Anadolu ve Kırıkkale mutfağının yemeklerini öğrettik, onlara bu lezzetleri tattırdık. Mutfağımızın unutulmamasını, yaşatılmasını istiyoruz. Kadim Anadolu mutfağı, az malzemeyle sağlıklı ve doyurucu yemekler yapma geleneğini yüzyıllardır sürdürüyor. Bu yemekler sadece Kırıkkale’ye ait değil, Anadolu’nun farklı bölgelerinde de değişik versiyonları bulunuyor. Ancak bunlar bizim kültürümüzün vazgeçilmez lezzetleridir" dedi.
Kırıkkale’de kadınların öncülüğünde yürütülen bu proje, geleneksel tatların yaşatılmasını ve genç nesillere aktarılmasını sağlarken, kadın emeğinin de değerini bir kez daha ortaya koyuyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.