Kalp yaşınızı biliyor musunuz?

Kalp yaşınızı biliyor musunuz?
Kalp yaşınızın biyolojik yaşınızdan farklı olabileceğini biliyor musunuz? Vücudun ilerleyen yaşlarda karşılaşabileceği hastalıklar hakkında önceden bilgi sahip olmak için kalp yaşı önem arz ediyor. Uzmanlar, kalp yaşınızı belirleyerek hastalıklara karşı önceden önlem almanın mümkün olduğunu söylüyor.

Rochester Üniversitesi’nden uzmanlara göre "kalp yaşı" kilo, tansiyon, kolesterol düzeyi, sigara, diyabet gibi faktörlere bağlı olarak kardiyovasküler hastalık riskini yansıtıyor. Kalp yaşının gençliği, yaşlılığı, hatta hayat süremizi de gösterdiğini belirten uzmanlar, "Kalp yaşımız bizden daha genç olmalı" diyor.

KALP YAŞI BÜYÜKSE RİSK DE BÜYÜK
Dr. Seth Jacobson, “Kalp yaşı, kardiyovasküler hastalık açısından 10 yıllık riskin temsilidir. Genetiğimizin ve yaşam tarzımızın kalbimize etkisini gösterir. Hepimiz uzun bir yaşam için biyolojik yaşımızdan daha genç kalp yaşını hedeflemeliyiz. Kalp yaşımız bizden daha genç olmalı. Çünkü büyükse kalp krizi ve felç geçirme riski de yüksek demektir” dedi.
İşte kalp yaşını etkileyen faktörler:

SİGARA İÇENLERDE KALP YAŞI 15 YIL DAHA BÜYÜK
Sigara içen kişiler, takvim yaşından 15 yaş daha yaşlı olduklarını bilmelidir. Çünkü sigara, kalp damar yaşını 15 yıl ilerletmektedir. Yani sigara tiryakilerinde damar yaşı, 15 yıl önden gider. 20 yıl günde 1 paket sigara içen bir insanın ömrünün 5-10 yıl daha kısa olduğu kesinlikle bilinmelidir.

YANLIŞ BESLENMENİN FATURASI 30 YIL İLERİ GÖTÜRÜR
Yanlış beslenme de kalbi yaşlandıran en önemli risk faktörlerinden biridir. Sağlıksız beslenme, kalp ve damar yaşını 30 yıl ileri götürmektedir. Amerikan Kalp Derneği’nin yaptığı bir araştırmaya göre; 10-15 yaşındaki obez çocukların damar yaşının 45 olduğunu saptanmıştır.

ÇOCUKLARDA OBEZİTE ÖNEMLİ ETKEN
Çocuklukta alınan kilolar ileri yaşlarda çok zor verilmektedir. Çocuklukta başlayan damar sertliği, orta yaşta başlayan damar sertliğinin hızından çok daha farklı seyretmektedir. 7-8 yaşlarındaki obez bir çocuğun kalp ve damar yaşı, takvim yaşının üzerine 30 yıl eklenerek hesaplanmaktadır. Bu durumda, 8 yaşındaki bir çocuğun kalp yaşı 38’dir. Çünkü obezite nedeniyle damar cidarında, damar sertliğinin başlangıcı olan yağlanma plakları başlayabilir.

SINAV STRESİ KALPTEN 5 YIL GÖTÜRÜYOR!
Gençlerin üzerine yüklenen ağır sınav stresi, kalp yaşını olumsuz etkiliyor. 12-13 yaşındaki bir çocuk 3 yıl yarış atı gibi koşturuluyor, sürekli sınavlara hazırlanıyor. Her sınav dönemi çocukların damar yaşına 3-5 yıl ekliyor. 18 yaşına gelmiş ve en az iki sınav geçirmiş olan bir gencin kalp yaşı, yaklaşık 25-28 oluyor.

KALP YAŞINIZ TAKVİM YAŞINIZDAN DAHA GENÇ OLSUN İSTİYORSANIZ…

Aşık olun!

Aşık olmak kalbe iyi gelir. Çünkü aşk endorfin hormonu salgılanmasını sağlar. Zevk ve mutluluk veren endorfin, kalbe sağlık verir. Buradaki aşk sevmektir. Öncelikle kendinizi sevin, eşinizi, çocuklarınızı, işinizi, mesleğinizi, arkadaş ve akrabalarınızı kesinlikle ülkenizi sevin. Tasavvufi aşkında kalp sağlığını olumlu etkilediğinden emin olun.

Neşeli olun bol bol gülün!

Gülmek ve ağlamak aslında aynı şeydir. Her ikisi de duyguların boşalması anlamına gelir. Genellikle aşırı üzüntü, öfke, aşırı yük gibi faktörler ağlama ya da gülmeye neden olur. Kişi gerçekten durumu kafasında algılayarak mizah duygusu ile hareket ederek gülerse, büyük oranda rahatlar. Gülmek, keyif hormonlarını salgılar ve stres hormonlarının baskılanmasına yardımcı olur. Bu sayede kalbe zararlı olan faktörler de ortadan kalkar. Ağlama da bir anlamda stresten arınmayı sağlar.

MUTLU EVLİLİK KALP KRİZİ RİSKİNİ DÜŞÜRÜYOR

Evliliğinizde mutluluğu yakalamaya çalışın!

Düzenli ve mutlu bir evlilik kalp krizi riskini düşürmektedir.

Sağlıklı Beslenin!

Kalp sağlığınız için;

Tereyağı, iç yağı gibi hayvansal kaynaklı yağlar yerine zeytinyağı tüketin.

Kırmızı et yerine; balık, hindi, tavuk yiyin.

Fasulye, mercimek, bezelye gibi kolesterolsüz protein kaynaklarını, yağsız veya az yağlı, süt ve süt ürünlerini tercih edin.

Ayda bir kez retoks yaparak, aklınıza gelen her şeyi (işkembe gibi sakatatlardan vb) yiyebilirsiniz. Ama kesinlikle sosis, sucuk, salam gibi işlem görmüş gıdalardan uzak durun.

Mümkün olduğu kadar fazla sebze (Akdeniz-Ege mutfağı) ve meyve tüketin.

FAZLA KİLOLARDAN KURTULUN

Beyaz un yerine işlenmemiş buğday unu (tam buğday unu), çavdar-yulaf ekmeği tercih edin.

Köfte-pilavdan başka yemek yemeyen çocuklarınıza bamya, fasulye, salata, meyve yemesini öğretin. Çocuklarınızı fast food denilen çabuk tüketilen ve hazır gıdalardan, gazlandırılmış-renkli-şekerli içeceklerden uzak tutun.

Belinizi inceltin!

Yağlar karın çevresinde toplandığında özellikle kalp ve damar hastalıkları için risk oluşturmaktadır. Göbek deliği seviyesinde ölçülen bel çevresi artık kadınlarda 88, erkeklerde 102 santim değil kadınlarda 80, erkeklerde ise 94 santimetre ve hatta altında olmalıdır deniyor. Fazla kilolarınızdan kurtulun. Kilo vermek; kan basıncını, kan şekerini, kan yağlarını ve erken ölüm riskini azaltır.

Menopozu geciktirin!

Östrojen hormonu kadınları damar sertliğine karşı korur. Ancak menopozla birlikte östrojen hormonu ortadan kalktığı için kadınlarda anormal bir damar sertliği süreci başlar. Bu nedenle menopozun geciktirilmesi için tedavi uygulanmalıdır.

EGZERSİZ HAYATINIZIN PARÇASI OLMALI

Egzersiz yaparak stresinizi kontrol altına alın!

Düzenli egzersiz, kalp hastalıkları ve kalp krizinden korur. Kalbinizi, kemiklerinizi ve kaslarınızı güçlendirir. Ancak 30 yaşından sonra yoğun efor gerektiren bir spora başlayacaksanız, gizli kalp hastalığı riskine karşı mutlaka iyi bir kalp kontrolünden geçin. Egzersizin en ideali hızlı - uzun yürüyüşlerdir. Efor sırasında göğüs ağrısı, halsizlik, kramp, nefes darlığı gibi şikâyetlerle karşılaşırsanız hiçbir zaman kendiniz ile egzersize derhal ara verin.

İşinizde sınırlarınızı zorlamayın!

Özellikle aile şirketlerinde en üst düzeyde eğitim alan genç insanlar yeterli deneyime sahip olmadan sorumlu pozisyonlarda görev alınca aşırı stres nedeniyle kalp krizi sorunuyla sık karşılaşılmaktadır.

SAĞLIK KONTROLLERİ İHMALE GELMEZ

30 yaşınızdan itibaren kalp check up’ı yaptırın!

Aile geçmişinizde kalp hastası varsa, şişmansanız, diyabet veya yüksek tansiyon hastasıysanız, sigara kullanıyorsanız 30, değilseniz 40 yaşından sonra şu testleri yaptırın: Total kolesterol, HDL (iyi huylu kolesterol), LDL (kötü huylu kolesterol), trigliserid ve kan şekeri. Ayrıca düzenli olarak tansiyonunuzu ölçtürün. Özellikle sorumluluğu yüksek olan üst düzey yöneticilerin ve aile hikâyesi olanların 40 yaşından sonra Bilgisayarlı Koroner angiografi çektirmelerini öneriyorum. Bu tetkik bize gerçek damar yaşını ve gelecek 5-10 yıl içindeki beklentileri gösterir.

Psikolojik destek alın!

Hastalığınızı, aileniz veya çevrenizle ilgili sorunlarınızı bir Liyezon Psikiyatri uzmanı (Bedensel hastalıkların ruhsal tedavisi ile ilgili uzman) ile görüşün. Liyezon Psikiyatri uzmanı, organik bir hastalığın (kalp hastalığınızın) psikolojiniz üzerinde yaptığı bozuklukları inceler. Bunun tam tersi psikolojik sorunlar erken kalp hastalığının nedenidir.

Aceleci olmayın!

A tipi olmak başarının sırrıdır ancak önemli olan A tipi olmadan başarılı olmaktır. Kendinizle, yaşamla, ailenizle, eşinizle, dostlarınızla barışık olun. Çok çabuk karar veren, hızlı hızlı konuşan, merdivenleri birkaç basamak birden çıkmaya çalışan, sabırsız biriyseniz (A tipi kişilik) yavaşlayın. A tipi kişilikte kandaki adrenalin seviyesi çok yükselir, bu da damar spazmına ve çarpıntıya neden olur. Riskinizi azaltmak için daha yumuşak, sakin hareket eden, huzurlu biri olmaya özen gösterin.

Alkolü sınırlandırın!

Alkol kalp sağlığı için yararlıdır demiyoruz fakat eğer içki içecekseniz tercihiniz kırmızı rengi nedeni ile antioksidan özelliği olan kırmızı şaraptan yana olsun (günde bir su bardağı).

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.