Karaciğer yağlanmasına dikkat! Kansere neden olabilir

Karaciğer yağlanmasına dikkat! Kansere neden olabilir
Gazi üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Coşkun, “Tedavi edilmeyen karaciğer yağlanması kansere neden olabilir” açıklamasında bulundu

Uzmanlar, karaciğer yağlanmasının tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de çok sık görüldüğüne işaret ediyor. Çoğu zaman göz ardı edilen karaciğer yağlanmasının karaciğer ve pankreas kanserini tetikleyebileceğini belirten Gazi üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Coşkun konu ile ilgili önemli bilgiler paylaştı.

Coşkun, sigara, alkol ve sağlıksız beslenme alışkanlıklarının kansere sebep olabilecek risk faktörleri arasında olduğunu belirtirken, Hepatit B veya C virüsleri, tip 2 diyabet ve yağlı karaciğer hastalığının da karaciğer kanserine neden olabileceğini vurguladı.

Bugüne kadar yapılan çalışmalarda karaciğer yağlanmasının karaciğer kanseri riskini artırdığını ifade eden Coşkun, "Daha yeni çalışmalarda ise karaciğer yağlanmasının obezite ve diyabet gibi diğer risk faktörlerinden bağımsız olarak pankreas kanseri riskini de arttırdığı gösterilmiş oldu” ifadelerini kullandı.

Diyetle aşırı karbonhidrat alınması yağlanmayı artıran faktörlerden
Karaciğerin karnın sağ üst kısmında, midenin üzerinde ve diyaframın altında bulunan ortalama 1 ya da bir buçuk ağırlığında bir organ olduğunu belirten Coşkun, “Alkolden bağımsız olarak karaciğer yağlanması yaşayan kişilerde de karaciğer ve pankreas kanseri gelişme ihtimali daha fazladır. Karaciğer yağlanması, karaciğer hücrelerinde aşırı miktarda yağ birikmesiyle ortaya çıkan bir rahatsızlıktır.

Diyetle aşırı karbonhidrat ve şeker alındığında, karaciğere gelen bu fazla miktarda karbonhidrat yağ asitlerine çevirerek depolanır. Bu durum yüksek düzeyde trigliserit oluşumunu da beraberinde getirerek karaciğerde yağ birikimine ve hepatik steatoza neden olur” açıklamasını yaptı.

“Tedavi edilmeyen karaciğer yağlanması kansere neden olabilir”
Göz ardı edilerek tedavi edilmeyen karaciğer yağlanmasının kansere neden olabildiğine işaret eden Coşkun, “Karaciğer yağlanması önemsenmesi gereken bir durumdur. İleri evre karaciğer yağlanmasında karaciğer yapısal ve fonksiyonel olarak bozulmaya uğrayarak görevlerini yerine getiremez ve kanser gibi daha ciddi hastalıkların oluşmasına zemin hazırlar.

Son dönemde yapılan bir çalışmada karaciğer yağlanması olanlarda bağırsak kanserinin karaciğere yayılmasına zemin hazırladığı iddia edilmiştir. Karaciğer sağlığını korumak ve karaciğer yağlanmasını önlemek için sağlıklı beslenme tarzını benimsemek, alkol ve oldukça önemli” şeklinde konuştu

Kaynak:İHA

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.