Kirayı artık yapay zeka belirleyecek! Hukuk tarihinde bir ilk

Kirayı artık yapay zeka belirleyecek! Hukuk tarihinde bir ilk
Mahkemeye yansıyan kira anlaşmazlıklarında ilk kez bir dava sürecine yapay zeka dahil edildi ve kira oranını yapay zekanın belirlemesi istendi

Konut kiralarının yüksek oranda artması ev sahibi ve kiracıları karşı karşıya getirmiş, pek çok anlaşmazlık mahkemeye taşınmıştı. Açılan bir kira tespit davasında hukuk tarihinde bir ilk yaşandı. Mahkeme kira tespitinin yapay zekanın yapması için ara karar verdi.

İstanbul Üsküdar'da 4 bin lira olan evinin kira bedelini düşük bulan ev sahibi çevredeki evlerin 20 bin lira olduğunu gerekçe göstererek kira tespit davası açtı. Dava için atanan bilirkişi kira bedelini 7 bin 500 lira olarak belirledi. Ancak ev sahibi bu miktarın denk evlere göre çok düşük olduğunu belirterek bilirkişi kararını kabul etmedi.

ATV'nin aktardığı habere göre mahkeme bu kez kira tespitinin yapay zekaya sorulmasına ilişkin bir ara karar verdi.

YAPAY ZEKAYA GÜVEN ARTIYOR
Davanın avukatlığını üstlenen Mahmut Tarhan, "Güvensizlik demeyeyim ama yapay zekaya güven artışı hususunda evet ilerleme var" dedi.

Kira tespit davasına konu olan olayda ev sahibi Üsküdar'daki evinde 4 bin liraya oturan kiracısından kirayı 12 bin TL'ye çıkarmasını istedi ancak kiracı bu rakamı kabul etmedi. Devreye yapay zeka girdi.

"MAHKEME KİRA TESPİTİNİ YAPAY ZEKANIN YAPMASINA KARAR VERDİ"
Bilirkişinin verdiği rakam olan 12.500 liraya da itiraz edildi. Mahkeme kira tespitini yapay zekanın yapmasına karar verdi.

Ev sahibine, 'Yapay zekanın kaç para kira belirlemesini murad ediyorsunuz?' diye sorulduğunda ev sahibi "Onu ilk olduğu için bilemiyorum ama en az 15 bin lira belirlemesini bekliyorum" dedi.

Yapay zekanın söz konusu bölgedeki evlerin fiyatları ve fiyat artış hesaplarını çok daha hızlı yapabilmesi nedeni ile kira tespit dava sürelerini en aza indireceği düşünülüyor.

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.