Kış ayında bahar yaşadık!
Meteorolojiden yapılan açıklamalarda Konya Ovasında kar yağışının etkili olacağı tahmin edilse de bu gecikmeden hem üretici hem de vatandaş endişeli.
Sarayönü MYO eski müdürü ve Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu da, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda: “Şu an için sahada bir sıkıntı yok fakat yüksek rekolte beklentisi için artık yağışlı soğuk kış koşullarının gelmesi gerekiyor. Ayrıca şu an yaşadığımız soğuk sıcak dengesizliği ve ilk çıkışta bitki hassasiyetinin artması nedeni ile yapraklarda mantari etkiyi andıran soğuk zararı belirtilerini yaygın görüyoruz” ifadelerini kullandı.
MEVSİMLERDEĞİŞİYOR
Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Konya İl Temsilcisi İlker İrioğlu ise, bu kuraklığın en büyük sebebinin beşeri faktörlerden kaynaklandığını vurguladı.
Konya’daki iklim kuraklığının çevreyi hor kullanmak ve kirletmeye devam etmekten kaynaklandığına dikkat çeken İlker İrioğlu, dünyanın artık kaldırılabilir kirlilik seviyesinin, kendisini yenileyebilme sınırının geçtiğini açıkladı.
İlker İrioğlu, iklim değişikliği olacağının öngörüldüğünü ve gerçekleştiğini ifade ederek, “Artık mevsimler eskisi gibi olmuyor, yazlar daha kurak, daha sıcak, bahar ayları daha az yağışlı, kışlar karsız geçmeye başladı.
Konya merkez ise çevre ilçelere göre daha önce de az yağış alıyordu. Artık bu durum daha da belirgin hale gelmeye başladı. Umuyoruz tedbirler alarak, alınan tedbirlere uyularak bu durum daha da kötüye gitmez.” dedi
ÇIKIŞLAR NORMAL, REKOLTE İÇİN BAHAR YAĞIŞLARI ÖNEMLİ
Sarayönü İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ferhat Koçak Kasım ayında düşen yağışlar sayesinde kıraç alanlarda çıkışların normalleşmesini sağlayarak kuraklık stresinin azalttığını ve şuan için herhangi bir problem olmadığını söyledi.
Koçak hububat için asıl önemli olanın bahar yağışları olduğuna dikkat çekerek; Geçtiğimiz yıl da kışın kar yağışı yeterince olmadı. Ancak bahar yağışlarının bolluğu hububat rekoltesini arttırdı. Bu yılda çiftçilerimiz aynı endişeyi yaşıyor. Umarım bahar yağışları istenilen seviyede olur. Şu an için çıkışlar ve hububat gelişimi açısından bir sıkıntı yok. Ancak yağışların olmaması yer altı su kaynaklarını da olumsuz etkiliyor. İnşallah beklenen yağışlar biran önce düşer.” Şeklinde konuştu
Kaynak:HABER MERKEZİ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.