Kış sebzelerini severek yiyin, ama dikkat edin
Kış aylarında sıkça tüketilen ıspanak, havuç, marul, salatalık, karalahana, Brüksel lahanası, maydanoz, pancar, brokoli ve bal kabağı gibi sebzelerde bulunan karotenoidler, vücuda antioksidan etkisi sağlar ve bağışıklık sistemini güçlendirerek birçok hastalığa karşı koruma sağlar. Ancak, turuncu, sarı ve yeşil yapraklı sebze ve meyvelerdeki karotenoidlerin aşırı tüketimi, cildin sarı veya turuncu bir renge bürünmesine neden olabilen karotenemiye yol açabilir. Bu durum özellikle bebeklerde sık görülür ve sarılıkla karıştırılabilir.
"600’den Fazla Karotenoid Türü Var"
Karotenoidler hakkında bilgi veren Betül Merd, “Karotenoidler, bitkilerde açık sarı ile kırmızı arasında renkleri oluşturan pigmentlerdir. Bu pigmentler, meyve ve sebzelerin parlak kırmızı, sarı ve turuncu tonlarından sorumludur ve bitkiler için önemli bir işlevi vardır. Aynı zamanda insan vücudunda antioksidan olarak görev yapar. Araştırmalara göre, 600’den fazla karotenoid türü bulunmakta ve en çok incelenenler alfa-karoten, beta-karoten, beta-kriptoksantin, lutein, zeaksantin ve likopendir” dedi.
"Renkli Sebzelerde Karoten Miktarı Yüksek"
Merd, karotenoidlerin vücutta birçok fayda sağladığını belirterek, “Karoten, bitkilerde fotosentez sürecini gerçekleştiren bir bileşiktir. Fotosentez, bitkilerin karbondioksiti alıp oksijen üretmesi ve besin oluşturması sürecidir. Karoten, turuncu, sarı ve yeşil yapraklı meyve ve sebzelerde bulunur.
Havuç ve bal kabağı gibi sebzelerde yoğun olarak bulunan karoten, ıspanak, domates, marul, salatalık, karalahana, Brüksel lahanası, maydanoz, fasulye, dolmalık biber, pancar, brokoli gibi diğer sebzelerde ve mısır, papaya, karpuz, kavun, elma, portakal, kayısı, incir, kivi, şeftali, mango ve ananasta da yer alır. Renkli meyve ve sebzelerde beta-karoten miktarı yüksektir.
Karotenin vücutta kilo vermeyi destekleyerek tokluk hissi oluşturduğuna, bağışıklık sistemini güçlendirdiğine, kanser oluşumunu engellemeye yardımcı olduğuna, soğuk algınlığına iyi geldiğine, detoks etkisi yarattığına ve karaciğer yağlanmasını önlediğine inanılır. Ayrıca katarakt riskini azaltır, gece körlüğüne iyi gelir ve hafızayı güçlendirir” dedi.
"Aşırı Karoten Tüketimi Ciltte Renk Değişimine Yol Açabilir"
Betül Merd, karotenin aşırı miktarda tüketilmesinin ciltte renk değişimine neden olabileceğini belirterek, “Karaciğerde A vitaminine dönüştürülmek üzere depolanan beta-karotenin günlük 6-12 miligram kadar alımı yeterlidir. Vücutta fazla karoten birikmesi, pigment bozukluklarına yol açarak cildin sarı veya turuncu bir renk almasına neden olur. Bu duruma hiperkarotenemi veya karotenemi denir.
Karoten açısından zengin gıdaların fazla tüketimi, kandaki karoten seviyesini artırır. Özellikle havuç püresi gibi gıdaları fazla tüketen bebeklerde karotenemi görülebilir ve cildin turuncu veya sarı renge bürünmesiyle sonuçlanır. Ancak bu durum zararsızdır” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.