Konya ihracatta İspanya’ya açıldı

Konya ihracatta İspanya’ya açıldı
Konya Ticaret Odası ve TEPAV işbirliği ile yapılan “Konya İli Ekonomik Göstergeleri”, Konya ekonomisinin aylık sektörel analizi ortaya çıkarıyor. Yapılan analizlerde Konya'nın ihracatına da yer veriliyor. Son ekonomik göstergeler Konya'nın 12,3 milyon dolar ile İspanya'ya gerçekleştirdiğini gösterdi.

Ülkeler bazında Konya’nın ihracat rakamlarına bakıldığında, Mayıs ayında ihracatın en fazla arttığı ülke İspanya oldu. Konya’nın İspanya’ya olan ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 293,2 artarak 12,3 milyon dolara ulaştı. Toplamdaki payı da yüzde 3,7’ye çıktı. Diğer taraftan, bu dönemde Rusya, ABD, Birleşik Krallık ve Özbekistan’a yapılan ihracatta da yüzde 40’dan fazla artışlar gerçekleşti. Bunun yanı sıra, Konya’nın ihracatında yüzde 3,2 payı olan İtalya’ya ihracat yüzde 14,2 oranında daraldığı görüldü.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından Özel Ticaret Sistemine göre yayımlanan Dış Ticaret İstatistiklerine göre, Mayıs 2024’te Konya’nın ihracatı 331,5 milyon dolar, ithalatı ise 144,1 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti. Yıllıklandırılmış verilere bakıldığında, dış ticaret fazlasının 1,7 milyar dolar, ihracatın ithalatı karşılama oranının ise yüzde 222 düzeyinde gerçekleştiği görüldü. Konya’da 2023 yılının ikinci yarısından itibaren ithalat artış hızı yavaşlarken ihracatın yükselmesine bağlı olarak ihracatın ithalatı karşılama oranı artış eğiliminde olduğu gözlendi. Mayıs 2024 itibariyle artış 42 puana çıktı. Diğer taraftan Türkiye geneline bakıldığında, Mayıs 2024 itibarıyla yıllık ihracat gelirleri ithalat harcamalarının yüzde 71,9’unu karşılarken dış ticaret açığı da 90,8 milyar düzeyinde gerçekleşti.