Konya ve ilçelerinde tilkilere havadan aşı uygulaması başladı
Aşılamalar, 24 Eylül - 24 Ekim 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Aşılar, alüminyum folyo ile kaplanmış tabletler şeklinde, uçakla havadan tilkilerin doğal ortamlarına bırakılıyor. Tabletlerin içindeki aşılar, balık, parafin ve yağla kaplı yemlerin içinde bulunuyor. Tilkiler, bu yemlerin kokusunu uzak mesafelerden algılayarak yemleri tüketiyor. Yemleri yerken dişleriyle kapsülü patlatan tilkiler, aşıyı ağız boşluğuna yayarak kuduz hastalığına karşı bağışıklık kazanıyor.
Bu uygulama sayesinde, hem yaban hayatındaki tilkiler hem de ahır hayvanları ve insanlar kuduz hastalığından korunmuş oluyor. Vatandaşların, aşı yemlerine kesinlikle dokunmamaları ve bu yemleri bahçelerinde bulmaları durumunda, doğrudan temastan kaçınarak bir eldivenle alıp, imha edilmesi için veteriner hekime veya sağlık tesisine götürmeleri gerekmekte.
Görürseniz dokunmayın, temas etmeyin
Sarayönü İlçe Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Uzm. Dr. Salih Zeki Çakıreli, Sarayönü’nde yürütülen kuduz aşılamaları kapsamında aşı yemleriyle ilgili önemli uyarılarda bulundu. Dr. Çakıreli, aşı yemleri hakkında dikkat edilmesi gereken kuralları şu şekilde açıkladı:
“Aşı yemleri, yaban hayatındaki tilkilerin kuduz hastalığından korunması amacıyla havadan bırakılmaktadır. Bu yemler, alüminyum folyo ile kaplanmış tabletler şeklindedir ve tilkilerin doğal ortamlarına bırakılmaktadır. Ancak, bu yemlerle ilgili olarak vatandaşların dikkat etmesi gereken önemli hususlar bulunmaktadır. Eğer bahçenizde ya da çevrenizde bu tür aşı yemlerini bulursanız, kesinlikle dokunmamalısınız. Aşı yemleri, özel bir içerik ve formülasyona sahip olup, sağlığa zarar verebilecek özellikler taşıyabilir.”
Dr. Çakıreli, vatandaşların aşı yemlerine doğrudan temas etmemeleri gerektiğini vurgulayarak, “Aşı yemlerini bulduğunuzda, bir eldiven kullanarak yemleri doğrudan temas etmeden almalı ve uygun şekilde imha edilmesi için yetkili mercilere teslim etmelisiniz. Aşı yemlerini toplamak ve imha etmek için en yakın veteriner hekime veya sağlık tesisine başvurabilirsiniz. Bu, hem sizin hem de çevrenizdeki diğer insanların sağlığını korumak adına çok önemlidir” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.