Konya'da nereye gidilir? Konya'nın en güzel gezilecek yerleri... Gelenler mutlaka ziyaret etmeli
.etstur.com sitesinde yer alan bir içerikte; Konya'nın gidilesi yerleri hakkında bilgiler paylaşıldı. Sizler için o içerikte yer alan 10 popüler yeri derledik.
İşte Konya'nın mutlaka ziyaret edilmesi gereken 10 yeri
Konya, Türkiye'nin en önemli kültür merkezlerinden biri olarak kabul ediliyor. Tarihi ve kültürel zenginlikleri ile ünlü olan bu şehir, özellikle müzeleri ve medreseleri ile dikkat çekiyor. Bu yazımızda sizler için Konya'da gezilecek müzeler ve medreseler hakkında bilgi vereceğiz.
1. Mevlana Müzesi
Konya'nın en ünlü müzelerinden biri olan Mevlana Müzesi, Mevlana Celaleddin Rumi'nin Türk ve İslam kültüründeki yerinin önemini yansıtıyor. Mevlevi Dergahı olarak bilinen yapı, günümüze kadar korunarak gelmiş ve müzeye çevrilmiş. Müzede en çok ilgiyi Mevlana Celaleddin Rumi'nin türbesi, Kubbe-i Harda yani Yeşil Kubbe çekiyor. Mevlana Türbesi ve Müzesi her gün ziyaretçilerini ücretsiz olarak ağırlıyor.
2. Karatay Medresesi – Çini Eserler Müzesi
Anadolu Selçuklu zamanında yaptırılan Karatay Medresesi, devrine ait çini ve taş işçiliğinin en güzel örneklerinden biri. Özellikle medresenin giriş kapısı oldukça görkemli bir taş işçiliği örneği oluşturuyor. Emir Celaleddin Karatay tarafından 1251 senesinde yaptırılan medrese, 1955 yılından beri Karatay Müzesi, diğer adıyla Çini Eserler Müzesi olarak ziyaret ediliyor.
3. Konya Arkeoloji Müzesi
İstanbul Arkeoloji Müzesi'nin ardından Türkiye'nin en eski ikinci arkeoloji müzesi olarak Konya Arkeoloji Müzesi, ilk olarak 1901 yılında ziyaret açıldı. Neolitik Çağ eserleri, Eski Tunç ve Orta Tunç (Asur Ticaret Kolonileri) çağlarına ait eserler, Demir Çağı eserleri, Klasik ve Helenistik devirlerine ait eserler, Roma ve Bizans dönemlerine ait eserler sergileniyor.
4. Konya Etnografya Müzesi
Konya'nın Meram ilçesinde bulunan Konya Etnografya Müzesi binası ilk olarak eğitim amacı ile inşa edildi. 1975 senesinde müze olarak ziyarete açılmış olan üç katlı binada Konya kültürüne ait pek çok etnografik eser görülebiliyor. Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ait halı ve kilim örnekleri, geleneksel Türk el sanatları, süs eşyaları, gelinlik ve bindallı gibi yöresel kıyafetlerden örnekler, kahve değirmeni ve hamam tasları gibi gündelik yaşama ait eşyalar Konya Etnografya Müzesi'nde görebileceğiniz eserler arasında yer alıyor.
5. Konya Bilim Merkezi
TÜBİTAK desteği ile kurulan Konya Bilim Merkezi; tematik sergileri, açık hava sergileri, gözlem ve seyir kulesi, gezegen evi (planetaryum), konferans salonları, laboratuvarları ve kütüphanesi ile her yaştan insana bilimi sevdirmeyi amaçlıyor. Bu merkez bilimi ve teknolojiyi toplumun her kesimi için anlaşılır ve ulaşılır bir konuma getirmeyi hedefliyor.
6. Konya Atatürk Evi Müzesi
Atatürk'ün Konya'ya geldiğinde kaldığı ev olan iki katlı tarihi bina 1928 yılında Konyalıların Mustafa Kemal Atatürk'e bir teşekkürü olarak kendisi adına tescil edildi. 1940 – 1963 yılları arasında Vali Konağı olarak kullanılan bina, onarıldı ve 17 Aralık 1964 tarihinde Atatürk Evi ve Kültür Müzesi olarak ziyarete açıldı.
7. Sırçalı Medrese Mezar Anıtları Müzesi
Konya'nın Meram ilçesinde bulunan Sırçalı Medrese, 1242 yılında kuruldu. Selçuklu ve Osmanlı zamanlarında aktif olarak kullanılmış olan medrese binası, zaman içinde çeşitli restorasyonlar geçirerek günümüzdeki halini aldı ve 1960 yılında ziyarete açıldı. Müzede Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait mezar taşları ve diğer taş eserler sergileniyor.
8. İnce Minareli Medrese – Taş ve Ahşap Eserler Müzesi
Konya'nın Selçuklu ilçesinde bulunan İnce Minareli Medrese, 1254 senesinde Vezir Sahip Ata Fahrettin Ali tarafından yaptırıldı. Selçuklu Sultanı II. İzzeddin Keykavus zamanında yaptırılan medresenin mimarı Keluk bin Abdullah'tır. İnce Minareli Medrese, Selçuklu ve Karamanoğlu devirlerine ait çeşitli ahşap, taş ve mermer oymaların sergilendiği müze olarak ziyarete açık.
9. Ahmet Rasih İzzet Koyunoğlu Şehir Müzesi ve Kütüphanesi
1913 yılında müze eserlerini ve kütüphanesini zenginleştirmeye başlayan Ahmet Rasih İzzet Koyunoğlu, 1973 yılında bu özel birikimini Konya Belediyesi'ne bıraktı. 2 Şubat 1984 tarihinde de müze kurucusunun adı ile ziyarete açıldı. Müzede avlu, Konya evi, kütüphane, Anadolu medeniyetleri, etnografya, arşiv, hat salonu ve tabiat tarihi bölümleri gezilebiliyor.
10. Konya Ereğli Müzesi
1968 senesinde ziyarete açılan ve 1980'de onarılan Ereğli Müzesi'nde, bu çevrede yapılan kazılarda ortaya çıkan eserler sergileniyor. Neolitik dönemden Cumhuriyet dönemine kadar olan eserlerin görülebildiği müze, küçük ölçekli bir müze olarak karşımıza çıkıyor.
11. Nasreddin Hoca Arkeoloji ve Etnografya Müzesi
Konya'nın Akşehir ilçesinde ziyaretçilerini ağırlayan Nasreddin Hoca Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Rüştü Bey Konağı'nın 1989 senesinde kamulaştırılması ve 1992 senesinde onarılması ile ziyarete açıldı. Müzede Akşehir'de görülen karma kültürü anlatan etnografik eserler sergileniyor.
Konya'daki müze ve medreselerin zenginlikleri ile dolu olduğunu söylemek yanlış olmaz. Bu müzelerde yer alan eserler sayesinde tarihi ve kültürel mirasımızın önemini daha iyi anlayabiliriz. Eğer siz de Konya'yı ziyaret edecekseniz bu müzelerden en az birkaçını mutlaka gezmenizi öneririz.
Kaynak:HABER MERKEZİ