KOP, Türkiye’nin yününe sahip çıkıyor

KOP, Türkiye’nin yününe sahip çıkıyor
Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Türkiye’de yapağı üretimini ve kalitesini artırmaya yönelik önemli bir adım atıyor. 2024 yılında gerçekleştirilen Ulusal Yün ve Nanoteknoloji Çalıştayı’nın sonuçları doğrultusunda, hayvancılık altyapısının geliştirilmesi ve yapağının endüstriyel kullanımının artırılması için yeni projeler hayata geçiriliyor.

Merinos ırkı elit sürü oluşturuluyor

KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ile Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü iş birliğiyle, yapağı kalitesini artırmaya yönelik altyapı ihtiyaçlarını karşılayacak iki projenin protokolü imzalandı. Protokol, KOP BKİ Başkanı Dr. Murat Karakoyunlu ve Enstitü Müdür Vekili İlker Topal tarafından imzalandı.

İmza töreninde konuşan Dr. Murat Karakoyunlu, Türkiye’nin küçükbaş hayvancılık kültürünün köklü bir geçmişe sahip olduğunu ancak yün ve yapağı potansiyelinin yeterince değerlendirilemediğini vurguladı. Karakoyunlu, gelişen teknolojik imkanlara rağmen yapağının hala yüksek katma değerli bir ürün olduğunu belirtti. 2024 yılında düzenlenen Ulusal Yün ve Nanoteknoloji Çalıştayı’nın ardından bu gerçeğin daha net anlaşıldığını ifade etti.

kop-turkiyenin-yunune-sahip-cikiyor-3.jpg

Sektörde yenilikçi yaklaşımlar

Başkan Karakoyunlu, çalıştay sonuçlarının kamuoyu ile paylaşılacağını ve sektörün gelişimi için Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM), Bandırma Koyunculuk Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birlikleri ve Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile iş birliklerinin sürdüğünü belirtti.

2024 ve 2025 yıllarında, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın onayıyla başlatılan projeler kapsamında yapağı potansiyelinin değerlendirilmesi için entegre bir model hayata geçirildi. Enstitüye sağlanan altyapı desteği ile merinos cinsi koyunların yapağı kalitesinin parametrik analizini yapabilecek iki cihaz temin edildi. Bu projelerle, yün ve tekstil sektöründe kalite artırılırken, yünün kozmetik ve ilaç sektörü gibi farklı alanlarda da değerlendirilmesi hedefleniyor.

kop-turkiyenin-yunune-sahip-cikiyor-5.jpg

Türkiye'nin yün ihracatına katkı

Karakoyunlu, bu projelerin üreticilerin gelir kaynaklarını çeşitlendirmesine, Türkiye’nin yün ihracatının artmasına ve küresel pazarda rekabet gücünün yükselmesine katkı sağlayacağını vurguladı. 2026 yılı projelerinde ise hayvancılık sektöründe tarıma dayalı sanayinin ön plana çıkarılacağını belirterek, çağrı programına başvuruların devam ettiğini ve kamu desteklerinin süreceğini ifade etti.

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.