Kozalaklar şifa dağıtıyor
Konya Büyükşehir Tarım yetkilileri de kozalaklarla ilgili geniş bilgi verdi. Yapılan paylaşımda ülkemizde farklı türlerdeki çam ağaçları ormanlık alanların çoğunu kapladığı vurgulanırken, ''Her türlü iklimde yetişebilen çam ağacı, yapraklarını dökmeden her zaman yeşil kalmaktadır. Dağlık, kışı sert geçen alanlar da bile uzun yıllar yaşayabilmektedir. Çam ağacı denince akla kozalak gelmektedir. Kozalaklar, çam ağaçlarında yetişen tepesi koni biçiminde yuvarlağımsı odunsu meyvelerdir. Rüzgârlı, nemli-yağmurlu ortamlarda tohumlarını korumak için pullarını kapatmakta, sıcak havalarda ise pullarını açmaktadırlar.'' denildi.
Kozalakların birer şifa kaynağı olduğunun vurgulandığı açıklamada, ''Kozalakların suyu, reçeli, şurubu, şampuanı, macunu ayrı birer şifa kaynağı olarak görülmektedir. Suyunun cildin kurumasını engellediği, reçelinin hücreyi yenilediği ve enerji verdiği, şurubunun bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve sakinleştirici özelliği olduğu, şampuanının saçları yumuşattığı ve kepeği önlediği, macununun nefes açıcı özelliği olduğu ve akciğeri temizlediği bilinmektedir. Bu şifalı ürünlerin hazırlanması için kozalaklar mayıs ayından sonra tam olgunlaşmadan, kahverengileşmeden küçük olarak toplanmalıdır. Hazırlanan ürünler ise ölçülü ve dikkatli kullanılmalıdır.'' bilgilerine yer verildi.
Ayrıca kozalakların kahverengi, sert ve odunsu hali dekoratif ürün olarak kullanımda tercih edildiği, aydınlatmalarda, sepet yapımında ve sepet içinde, kapı ve duvar süslerinde, kartlık ve isimlik olarak, mumluklarda vb. dekor süslemesi olarak kullanıldığı da hatırlatıldı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.