Kuraklığa dayanıklı aspir alternatif oluyor

Kuraklığa dayanıklı aspir alternatif oluyor
Tarım ürünlerinden suyu az kullanan, toprak seçiciliği çok fazla olmayan, bitkisel yağ üretiminden kozmetik ve biyodizele kadar birçok alanda kullanılabilen ve Türkiye ekolojisine de en uygun bitkilerden olan aspir üretimi koşulların...

Tarım ürünlerinden suyu az kullanan, toprak seçiciliği çok fazla olmayan, bitkisel yağ üretiminden kozmetik ve biyodizele kadar birçok alanda kullanılabilen ve Türkiye ekolojisine de en uygun bitkilerden olan aspir üretimi koşulların zor olduğu tarım alanlarında alternatif olarak ekiliyor.

Sarayönü Ziraat Odası Başkanı Engin Çelik, yaptığı açıklamada, aspirin dünya genelinde rağbet gören bir bitki olduğunu söyledi.

Bakanlık desteği ve hububata göre getirisi daha çok olan ve aspirin hala Türkiye'de yeterince tanınmadığını anlatan Çelik, şöyle konuştu:

"Kurak iklim koşullarına dayanıklılığı ile dikkati çeken aspirin üretimde henüz istenen rakamlara ulaşılamadı. Dünyada tarıma bakış ve anlayış değişiyor. Artık ülkeler birim alandan en yüksek geliri getirecek bitkileri yetiştiriyor. Aspir en kuru şartlarda yetiştirilebilecek bir bitki. Özellikle üretim yapılmayan tarım alanlarımızın, hiç değilse münavebe sistemi içerisinde aspir tarımına tahsis edilmesi gerekiyor."

Buğdaydan daha kazançlı olabiliyor

Aspir üretiminin artırılmasının ülke ekonomisine çok faydası olacağını vurgulayan Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hububata göre kurak alanlarda mutlaka hasat edilebiliyor ve buğdaya göre üç kat fazla ekonomik getirisi var. Suyu az kullanan, toprak isteği çok fazla olmayan, Türkiye ekolojisine de en uygun bitkilerden olan aspirin üretiminin, çiftçilerimizce yaygınlaştırılması gerekiyor.

Nisan ayında ektiğimiz aspiri, ağustos sonu, eylül başı hasat ediyoruz. Buğday ve arpadan sonra ekilebilecek bir bitki, nohuta alternatif. Ülkemiz için aspir bitkisinin önemli olduğu kanaatindeyim. Çiftçilerimize de aspir bitkisini araştırmalarını tavsiye ediyorum”

Aspir'in geniş kullanım alanına dikkat çeken Çelik, "Aspir yağı insanların tüketimine uygun bir yağ. Ayrıca aspirin sapları kuşyemi olarak kullanılır, biyoyakıt üretimi için elverişlidir. Çiçekleri gıda boyaları için en çok aranan bitkilerdendir. Özellikle son zamanlarda Amerika ve Avrupa'dan ülkeler, gıda boyası olarak çok miktarda aspir çiçeği istiyor." ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.