Ladikli Ahmet Ağa ile ilgili kültürel çeşitlenme (5)
8 HAZİRAN ANMA TOPLANTILARI
Özellikle son yıllarda daha sık görmeye başladığımız hususlardan biri de anma etkinlikleridir. Şehirler ve beldeler, içinden çıkan ya da orada yaşadığına inanılan şahsiyetleri çeşitli şekillerde anma etkinliklerine mekân olmaktadırlar.
Bugün yöresel, bölgesel ya da ulusal çapta bilinirliğe sahip kişilere yönelik çeşitli anma etkinlikleri düzenlenmektedir. Bu anma etkinlikleri, anılan şahsiyetlerin hatıralarını yaşatırken, onlara karşı sonraki nesillerin bir vefa gösterisi olarak kabul edilebileceği gibi, aynı zamanda o şehir ve beldeleri de tanıtmaya katkı sunan kültürel faaliyetler arasındadır.
“Anadolu’nun pek çok yerleşim biriminde kültür, sanat ve turizm festivalleri, şenlikleri, yarışmaları, bayramları, kutlamaları, fuarları, toplantıları, konserleri, törenleri, haftaları, günleri, akşamları, hatta ikindileri düzenlenmektedir. Dernek, vakıf, belediye, kaymakamlık, valilik, sanayi ve ticaret odası, şirket gibi kamu ya da özel kurum ve kuruluşların katkılarıyla gerçekleştirilen bu tür kültürel etkinlikler, özellikle kentlileşen ve kentlileşme sürecindeki insanların başlıca eğlence ve dinlence araçlarıdır.”
Yitirilen değerleri anma, toplantı ve etkinliklerle hatırlama faaliyeti, âdeta kentlileşen toplumun farklı bir kültürel geleneği olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu gelenek çerçevesinde Lâdikli Ahmet Ağa’nın ölüm tarihi olan 8 Haziran günü ya da yakınlarında bir gün, 2000’li yılların başlarından itibaren Lâdik’te ‘Lâdikli Ahmet Ağa’yı anma günü’ olarak kutlanmaya başlanmıştır.
Yapılan anma etkinliğine Ahmet Ağa’yı tanıyanlardan, ülkenin ve yörenin değerli şahsiyetleri ile vaizleri davet edilerek konuşmalar yapılmakta, ilahiler söylenmektedir. Bu anma toplantılarına Lâdik, Sarayönü, Kadınhanı, Konya ve çevresinden Ahmet Ağa’yı sevenler ile manevi şahsiyetine saygı duyanlar katıldığı gibi, Konya’nın yerel televizyonları da programa yer vermektedirler.
LADİKLİ AHMET AĞA YARDIMLAŞMA ve DAYANIŞMA DERNEĞİ
Toplumsal yaşamda birlikteliğin ve beraber hareket etme mekanizmalarının başında sivil toplum örgütleri gelmektedir. Sivil toplum örgütleri sayesinde insanlar bir ve beraber olurken, bu tip örgütlenmeler ortak idealler peşinde koşmayı da beraberinde getirmektedir. Bu anlamda Türkiye’de sosyal ve kültürel pek çok vakıf ve dernek bulunmaktadır. Yardımlaşma, hemşeri ilişkilerini sağlama ve sıklaştırma, kültürel paylaşımda bulunma ve kültürel hayata zenginlik katma, çeşitli şahsiyetlerin manevi kişilikleri yaşatma, vb. sayılabilecek pek çok toplum hayatına katkı sunan faaliyetleriyle sosyal birleşim odakları olan kuruluşlar açısından ülkemiz oldukça zengindir.
Lâdik’te de Ladikli Ahmet Ağa Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği bulunmaktadır. Bir dönem derneğin yönetiminde de bulunmuş olan Erhan Kaya ile yaptığım görüşmede derneğin özellikle 2000’li yıllardan sonra daha aktif hâle geldiğini ifade etmiştir. Lâdik merkezde bulunan derneği (Lâdik Kasabası, Yeni Mah. Paşa Meydanı, Çarşı Camii yanı 42435 Sarayönü/Konya) 26 Eylül 2014 Cuma öğleden sonra ziyaret etmek istedik; ancak, orada genç arkadaşımız dışında yönetim kurulundan bir yetkiliye rastlayamayınca dernekle ilgili bilgileri internet adresinin güncel olduğunu orada öğrenerek web ortamında edindik.
24 Mart 1986 tarihinde Lâdik Kasabası Sağlık Ocağı Yaşatma ve Güzelleştirme Derneği adı altında kurulan dernek, on sekiz yıl süresince bu isim adı altında çalışmalarını sürdürmüş, 30.05.2004 tarihinde yapılan olağan genel kurul toplantısında ismi ve bazı amaçları değiştirilmiştir.
Buna göre; Derneğin ismi Lâdikli Ahmet Ağa Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği olmuştur. Yönetim Kurulu, Başkan Ali Tos, Başkan Vekili Salih Elma, Muhasip F.Mehmet Çırak, Sekreter Ahmet Eser ve vezne Ömer Elma’dan oluşmaktadır.
Ahmet Ağa ile ilgili her türlü konuda yapılan çalışmalara destek olmaya çalışan dernek, bugün elimizde olan, torunu Ahmet Elma tarafından hazırlanan Ahmet Ağa’nın şiirlerini ve menkıbelerini içeren, 6. baskısı 2012 yılında yapılan eseri (Ladikli Aşık Ahmet Hüdai/Hayatı, Menkıbeleri, Beyitleri, Konya 2012) kültür yayını olarak basmıştır.
***
SELÇUK ÜNİVERSİTESİ TÜRKİYAT ARAŞTIRMALARI ENSTİTÜSÜ YAYINLARI: 8
TARİH, KÜLTÜR, SANAT, TURİZM VE TARIM AÇISINDAN ULUSLARARASI SARAYÖNÜ SEMPOZYUMU (24-26 EKİM 2014 KONYA) BİLDİRİ KİTABI
Sinan GÖNEN *
*Doç. Dr. Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi/Türk Halk Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi Başkanı, [email protected].
Kaynak:HABER MERKEZİ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.