Mehmet Akif: Hesapsız bir vatan aşığı

Mehmet Akif: Hesapsız bir vatan aşığı
Milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy, vefatının 88. yıldönümünde Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Kariyer Merkezi’nin düzenlediği “Vefatının 88. Yılında Mehmet Akif Ersoy: Zor Zamanlarda Akif Olmak” başlıklı konferansla anıldı.

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Konferans Salonu’nda düzenlenen anma programında, açılış konuşmasını ASÜ Kariyer Merkezi Müdürü Öğretim Görevlisi Seyfullah Gümüşok yaptı. Gümüşok, öğrencilere kariyerlerinde yol gösteren pek çok etkinlik organize ettiklerini belirterek, bu konferansın milli şairimizin hayatı ve karakteri üzerine olmasının ayrı bir anlam taşıdığını vurguladı. Ayrıca, 20-21 Şubat 2025 tarihlerinde Konya’da düzenlenecek İKAF’25 Kariyer Fuarı’na ASÜ’den 500 öğrenci ile katılacaklarını ifade etti.

Her Zaman Vatanına Sadık Kaldı

Konferansa konuşmacı olarak katılan KTO-Karatay Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Caner Arabacı, Mehmet Akif Ersoy’un maruz kaldığı haksızlıklara rağmen devlete ve millete olan sadakatinden asla ödün vermediğini söyledi. Akif’in hayatı boyunca milli duruşunu koruduğunu belirten Arabacı, “Milli şairimiz yaklaşık 11 yıl Mısır’da yaşadı.

Bazı kişiler, ona Türkiye yöneticilerini eleştirmesi için baskı yapmışsa da Akif, bu taleplere kulak asmadı. Fikir ayrılıklarına rağmen ülkesine bağlı kaldı. Bugün en küçük zorlukta vatanına sırt çeviren insanlar var. Akif ise en zor zamanlarda bile milletinin yanında olmuş, vatanını hesapsız sevmiştir” dedi.

“Allah Bu Millete Bir Daha İstiklal Marşı Yazdırmasın!”

Mehmet Akif’in son günlerinde Mısır Apartmanı’nda gazeteci Feridun Kandemir’e verdiği röportajı hatırlatan Arabacı, bu röportajda Akif’in İstiklal Marşı hakkında unutulmaz bir ifade kullandığını anlattı:

“Kandemir, Akif’e ‘İstiklal Marşı’nı sen yazdın, ama değiştirilmek isteniyor. Ne düşünüyorsun?’ diye sorar. Akif, yatağından doğrulup ‘Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın. Şimdi yazmam istense, o günlerin ruhuyla yazamam’ der. Bu, o dönemin atmosferinde yazılan bir eserdir.”

Gençler Akif’in Hayallerini Gerçekleştirmeli

Prof. Dr. Arabacı, Mehmet Akif’in vefatından sonra değerinin daha iyi anlaşıldığını belirterek şunları ekledi: “Milli şairimiz, 27 Aralık 1936’da vefat ettiğinde cenazesi bir cami avlusunda çıplak bir tabutla bekletildi. Ancak üniversite öğrencileri tabutu bir Türk bayrağıyla örterek milli bir görev üstlendiler. Cenazeye 10 bin genç katıldı ve mezarını yaptırmak için bağış topladılar. Bugün Akif, hakkında en çok eser yazılan kişilerden biridir.”

Arabacı, Mehmet Akif’in hayallerinden de bahsederek, gençlere önemli bir çağrı yaptı: “Akif, Asım’ın nesliyle yerli değerlerine sahip çıkan ve Batı’nın bilimini öğrenen bir gençlik düşlüyordu. Ayrıca, İstiklal Harbi’nin kahramanlarını ve İslam’ın ilk dönemindeki büyük şahsiyetleri yazmayı arzuluyordu. Ancak ömrü bu hayallerini gerçekleştirmeye yetmedi. Akif’in yarım bıraktıklarını tamamlamak, gençlerimizin sorumluluğudur.”

Program sonunda ASÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Köse, Prof. Dr. Caner Arabacı’ya günün anısına bir hediye takdim etti.

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.