Mevlana’nın mirası NEÜ’de canlanıyor

Mevlana’nın mirası NEÜ’de canlanıyor
Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ), tasavvuf geleneğinin önemli unsurlarından biri olan Mevlevilik kültürünü yaşatmaya devam ediyor. Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi, NEÜ Uluslararası Rumi Medeniyetler Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Konya Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle düzenlenen “Zekai Dede’nin Suzidil Mevlevi Ayin-i Şerif’i” programı, akademisyenlerden öğrencilere geniş bir katılım ile gerçekleştirildi. Program, Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonu’nda yoğun bir ilgi gördü.

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi ev sahipliğinde, NEÜ Uluslararası Rumi Medeniyetler Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Konya Büyükşehir Belediyesi’nin iş birliğiyle “Zekai Dede’nin Suzidil Mevlevi Ayin-i Şerif’i” programı gerçekleştirildi.

Etkinlik, NEÜ Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonu’nda düzenlendi. Programa NEÜ Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Arslan, dekan yardımcıları, Kültür ve Turizm Bakanlığı Postnişin ve Semazenbaşı Ahmet Sami Küçük, NEÜ Uluslararası Rumi Medeniyetler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mustafa Akkuş, çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

mevlananin-mirasi-neude-canlaniyor-3.jpg

Geçmişten Günümüze Kültürel Aktarım

Programın açılış konuşmasını yapan Doç. Dr. Mustafa Akkuş, geçen yıl gerçekleştirilen “Sema Nedir Bilir Misiniz?” programının gördüğü yoğun ilgiye dikkat çekerek, “Bu yıl da Konya Büyükşehir Belediyesi Türk Tasavvuf Musikisi ve Sema Topluluğu ile iş birliği yaparak ‘Zekai Dede’nin Suzidil Mevlevi Ayin-i Şerif’i’ni gerçekleştirmek istedik. Bu programın kültürel anlamda büyük fayda sağlayacağını düşünüyorum” dedi.

“Sema, Allah’ı Zikretmenin Sanatı”

Postnişin ve Semazenbaşı Ahmet Sami Küçük, Mevlevi kültürünün geçmişten bugüne zorluklarla taşındığını vurgulayarak, “1950’li yıllara kadar Mevlevilik neredeyse unutulmuş bir hale gelmişti. Günümüzde ise Sema, maalesef sadece gösteri amacıyla icra ediliyor. Oysa Sema, insanı yetiştirmenin bir aracıdır, asla bir amaç değildir. Semazenlerin her çarkında Allah zikredilir. Allah demek, insan ruhunun en derin ihtiyaçlarından biridir” ifadelerini kullandı. Küçük, Sema'nın kültürel aktarımda önemli bir rol üstlendiğini belirterek katılımcıları Mevlevi geleneklerinin ruhunu anlamaya davet etti.

mevlananin-mirasi-neude-canlaniyor-5.jpg

Geleneksel Türk Sanatlarına Yolculuk

Programın ardından, katılımcılar NEÜ Geleneksel Sanatlar Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin düzenlediği “Hat-Tezhip-Kalemişi Sanatları” atölye çalışmasını ziyaret ettiler. Geleneksel Türk sanatlarına dair bilgi alma ve uygulama süreçlerini izleme imkânı buldular.

NEÜ Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültesi Geleneksel Türk Sanatları Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Zehra Sayın, “Atölyemizde ziyaretçilere hat, tezhip ve kalemişi sanatlarının uygulama aşamalarını hem teorik hem de uygulamalı olarak anlatıyoruz. Amacımız, geleneksel Türk sanatlarını daha geniş kitlelere ulaştırmaktır” dedi.

Etkinlik, katılımcılar tarafından büyük beğeni toplarken, NEÜ’nün kültürel mirasın korunması ve aktarılmasındaki rolüne bir kez daha dikkat çekildi.

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.