Mevsim geçişlerinde bağışıklığınız güçlü olsun

Özellikle mevsim geçişlerinde bağışıklık sistemini güçlendirmek başta koronavirüs olmak üzere pek çok hastalığa karşı vücudun daha dirençli olmasını sağlıyor.

Bağışıklık sistemini güçlü bir kalkan yapmak için şu ürünleri tüketmeye çalışmak gerekir.

 

Sarı çay ile güçlü bağışıklık

Sonbahar aylarında bağışıklık sistemini güçlendirmek için öncelikle sağlıklı beslenmek ve A, C, D, E vitamin desteklerinin yanında, çinko, omega 3 gibi ihtiyaçları da almak gerekiyor. Bu vitaminleri öncelikle mevsimde taze sebze, meyvelerden ve baharatlardan sağlamak en doğru olandır.

Baharatlar da bu konuda önemli rol oynar. Özellikle zencefil ve zerdeçal içerdikleri vitamin ve mineraller sayesinde hem bağışıklık sistemini güçlendirir hem de birçok hastalığa iyi gelir. Araştırmalar gösteriyor ki; zencefil ve zerdeçal içerdikleri antioksidanlar ve bileşenlerle solunum yollarını korumaya yardımcı bir ikili. Zencefili destek güçlerle bağışıklık güçlendiren bir çay olarak tüketebilirsiniz. 1 litre su içine 1 elmayı dilimleyin, yarım limon sıkın ve kaynatın. Kaynayan suya 1 çubuk tarçın, 1 poşet yeşil çay ve 1 çay kaşığı da toz zencefil ekleyin. 5 dakika daha kaynadıktan sonra günlük istediğiniz kadar tüketin.

Zayıflayan bağışıklığa altın cacık

Bağışıklık sisteminizin zayıfladığını düşünüyorsanız, bağışıklığı güçlendirmede etkili olan besinleri listenize almalısınız. Güçlü bir antioksidan olan sarımsak beslenme planınızda sık sık yer almalıdır. Güçlü bir bağışıklık için önemli olan ve bağırsak florasını güçlendiren yoğurt, kefir gibi probiyotiklere de beslenme planınızda yer vermelisiniz. Zerdeçal da bağışıklık sistemine güç katacak bir kaynatır.

Tüm bunları ayrı ayrı tüketmek zor geliyorsa bir arada tüketebileceğiniz basit karışımlar yapabilirsiniz. Örneğin; 4 yemek kaşığı yoğurdun içine yarım çay bardağı su, 1 avuç semizotu, 3 tam ceviz içi, 1 tatlı kaşığı zerdeçal, 1 tatlı kaşığı zencefil tozu ekleyin ve karıştırın.

İsterseniz bu karışıma sarımsak da ekleyin. Çünkü sarımsak, antioksidan açısından zengin olmasının yanında iyi bir antibiyotiktir. Hastalıklara karşı vücutta bir kalkan oluşturur.

Hastalıklara karşı turp salatası

Turp içerisinde karbonhidrat, lif, protein, florür ve biraz yağ bulunur. Yine B ve C gibi çeşitli suda çözünür vitaminler; kalsiyum, demir, magnezyum, manganez çinko, potasyum ve fosfor gibi mineralleri de içerir.

Turpun koenzim Q10, yağda çözünen bir antioksidan olan koenzim ve tip 2 diyabet gelişimini önleyen insan mitokondrilerinde elektron taşıma zincirinin bir bileşenini içerdiği bilinmektedir. Bağışıklık sistemini güçlendirmede önemli rol oynayan antioksidanlardan flavonoidler ve antosiyaninleri de içerir. Turp tüketimini artırmak bağışıklığınızı daha güçlü hale getirir.

 

Bağışıklığın ritmini nar pudingi ile artırın

Nar birçok meyveye göre yüksek seviyede antioksidan içerir. Hücrede oksidatif stresin oluşumunu engellemeye yardımcı olan narın suyunda yer alan antioksidanlar, serbest radikalleri engelleyerek hücrelerin zarar görmemesine ve iltihaplanmanın azaltılmasına destek verir. Bir nar neredeyse günlük C vitamini gereksiniminin yüzde 40'ından fazlasını karşılayabilecek düzeydedir.

Nar tohumları, kırmızı rengin içerdikleri polifenollerden alır. Bu polifenoller serbest radikallerin uzaklaştırılması, inflamasyonun azaltılması özelliğine sahiptir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hülya BAĞCI Arşivi