MHRS’deki sorunlara çözüm geliyor

MHRS’deki sorunlara çözüm geliyor
Sağlık Bakanı Koca, MHRS’de yaşanan randevu krizinin çözümünü perşembe günü açıklayacaklarını belirtirken, doktorlardan çarpıcı bir tepki geldi. Bakan Koca’nın MHRS şablonu paylaşan bir doktor, “Beynimiz yapay zekâ, vücudumuz robot olsa yine de eror verir!” dedi

Sağlıkta randevu krizi giderek büyüyor. Vatandaşlar, MHRS üzerinden randevu alamamaktan şikayet ederken, Sağlık Bakanlığı, krizin çözümü için çalışma başlattı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Merkezi Hekim Randevu Sistemi'nde (MHRS) yapacakları yeni düzenlemeye ilişkin, 9 Mayıs Perşembe günü bir basın toplantısı yaparak açıklayacaklarını kaydetti. Koca, "Sağlık sistemimizi ve sağlık yönetiminin koordinasyonu konusunda tüm adımları birinci elden duyacaksınız" dedi.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki Kabine Toplantısı'nın ardından basın mensuplarına açıklamalarda Bakan Koca, bir gazetecinin, MHRS'de yeni düzenlemeye ilişkin Bakanlığın ilgili birimleri ve hastanelerin yöneticileriyle yapılan toplantıların içeriğinin ne olduğuna yönelik sorusuna "Bu perşembe tüm basın mensuplarımızı bekliyoruz. Kapsamlı bir değerlendirme yapacağız. Sağlık sistemimizi ve sağlık yönetiminin koordinasyonu konusunda tüm adımları birinci elden duyacaksınız. Bugüne kadar olduğu gibi vatandaşımızı en açık ve şeffaf şekilde bilgilendireceğiz." diye yanıt verdi.

DOKTORLAR EYLEME GİDİYOR
Sağlıkçılar hasta randevularının iki dakikada bir verilmesine tepki göstermek amacıyla eyleme hazırlanıyor. Doktorların ortak şikâyeti olan konu İstanbul Tabip Odası tarafından da 8 Mayıs 2024 tarihinde protesto edilecek.

Öte yandan Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Saniye Girit, sosyal medya hesabından MHRS şablonunu paylaşarak, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya seslendi.

Girit, “Ahtapot olsak, beynimiz yapay zekâ, vücudumuz robot olsa yine de eror verir” yorumunu yaptı.
"2-3 dakika içinde tamamlanması gereken eğitim dışı işlemler..."

Saniye Girit'in paylaşımı şöyle:
"Sayın Bakanım hastanemizi ziyaretinizden memnuniyet duyduk. Bu MHRS şablonuna göre 2-3 dakikada yan dal polikliniğinde bir hasta muayenesi yapılması gerektiği öngörülüyor. Burası aynı zamanda afiliye üniversite hastanesi olduğundan poliklinikte 4 stajyer hekim (4. Sınif), 1 intern dr, 1 pediatri asistanı ve maalesef 10 yan dal asistanı ile birlikte onlara da eğitim vererek hasta muayenesi yapılacak.

2-3 dakika içinde tamamlanması gereken eğitim dışı işlemler: hasta çocuğun içeri alınması, anemnez yani hastalık sorgulama, çocuğun soyunması, muayene, eski grafi ve tetkiklere bakabilmek için e-nabız sistemindeki sonuçların bakılması, yeni tetkiklerin istenmesi veya tedavi yazılması ve bunların hasta yakınına anlatılması ve hastanın uğurlanması. Bu arada hastane içi ve dışı konsültasyonları, servisteki hastaları ve işlemleri, seminerleri, fakülte derslerimizi, akademik sorumluluğumda ki işleri saymıyorum bile.

Ahtopot olsak, beynimiz yapay zekâ, vücudumuz robot olsa yine de eror verir. Bu tablo 'MHRS' bulamıyoruz diye isyan eden hastayı polikliniğe gelinceye kadar susturur, sonra başka problemler yumağı devam eder. 3. Basamak sağlık kurumlarındaki spesifik yan dal polikliniklerinde bu şekilde hastaya bir yarar sağlanamayacağını, tam tersi sorununa çözüm bulamayan hastaların tekrar MHRS' ye başvurarak farklı hastane ve hekimlerde çare arayacağını ve bu kısır döngüden hem hekim hem hastanın zarar göreceğini düşünüyorum. Konuyla ilgili anlayış ve düzenlemelerinizi bekliyoruz. Saygılarımla."

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.