Nohut denemesi sonuçları belirlendi

Nohut denemesi sonuçları belirlendi
Sarayönü Ziraat Odası Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmet Birimi ile İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliğinde, sonuçları çiftçilerle paylaşılmak üzere, bölgeye en uygun nohut çeşitlerinin belirlenebilmesi için...

Sarayönü Ziraat Odası Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmet Birimi ile İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliğinde, sonuçları çiftçilerle paylaşılmak üzere, bölgeye en uygun nohut çeşitlerinin belirlenebilmesi için gerçekleştirilen nohut demonstrasyonu tamamlandı.

Sarayönü’nde İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Ziraat Odası Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmet birimi işbirliğinde, alternatif ürünlerden biri olan nohut ile ilgili denemelerin hasadı gerçekleştirildi. Nohut tarımının beklenenden az yapıldığı ve belli bir çeşidin kullanıldığı Sarayönü’nde, verimlilik ve hastalıklarla dayanıklılık açısından 10 çeşit nohut için deneme parselleri oluşturulmuştu. Sarayönü’ne en uygun çeşitlerin belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda çiftçiler için bir verim tablosu oluşturduk.

Ziraat Odası Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmet Biriminden, yapılan açıklamada, “burada kurmuş olduğumuz denememizin amacı verimi yüksek, hastalıklara dayanıklı alternatif çeşitleri bölgemize kazandırmaktır. Deneme çeşitlerimizi bölgemizde yoğun olarak ekimi yapılan Azkan ve Azkan’a en yakın özellikteki nohutlardan seçtik. Parsellerimizin istenen olgunluğa ulaşmasının ardından hasadımızı gerçekleştirdik. Hasat sonunda çeşitler hakkındaki verim bilgilerini de elde ettik.” demildi.

Gerçekleştirdikleri verim tespit çalışmaları ile ilgili olarak bilgi veren danışmanlar, "10 çeşitten oluşan nohut deneme parsellerinde metrekare bazında alınan örneklerle bir verim tespit çalışması gerçekleştirdik. Her bir çeşidin üç farklı noktasından birer metrekare alanlardan numune alıp ortalama bir verim bilgisi ortaya çıkardık. Bizim bölgemizde daha çok Azkan ekiliyor. Azkan çeşidinin metrekareye ortalama verimini 132,2 gram olarak tespit ettik. Bununla birlikte Göksu çeşidi 175,3 gram, Hasanbey 152,1 gram olarak tespit edildi. Diğer çeşitlerin de verim bilgilerinin yanı sıra, verim ile birlikte kolay satış imkanı bulunan çeşitler olan Hasanbey ve Göksu ön plana çıktı. Bölgemizde yaygın olarak ekilen Azkan'a alternatif olarak Hasanbey ve Göksu çeşitlerinin ekilebileceği kanaati oluştu. Ayrıca bize bu imkanı tanıyan, makine ekipman desteği sağlayan çiftçilerimiz Şerafettin Büyükcengiz ve Salih Büyükcengiz'e teşekkür ederiz." şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.