Nohut üretimi yaygınlaşıyor
Hava sıcaklığının artmasıyla birlikte bölgemizde yazlık ürünlerin ekimine başlandı. Ağırlıklı olarak kıraç alanlarda üretimi yapılan nohutun çimlenmesi için gerekli olan suyun karşılanması için çiftçilerimiz nisan ayındaki yağışlardan önce tohumu toprakla buluşturdu.
Bölgemizde kuru tarımın yoğun yapılması sonucu son zamanlarda münavebeli ekim sistemiyle birlikte nohut yetiştiriciliği yaygınlaştı. Nohut biriktirdiği serbest azot sayesinde topraktaki azot miktarını arttırarak toprak verimliliğine katkı sağlamaktadır. Son zamanlarda kıraç arazilerde arpa ve buğday yetiştiriciliğine alternatif olarak çiftçilerimiz nohut yetiştiriciliğine yönelmiştir. Toprak verimliliğine katkı sağlaması yanında nohutta devlet desteğinin ekim alanının artmasında etkili olmuştur. Bölgemiz yeraltı sularının yetersiz seviyede ve su kısıdı olduğunun bakanlıkça tespit edilen havzada bulunmasından dolayı aldığı desteğe %50 ilave devlet desteği almaktadır.
Sarayönü Ziraat Odası Başkanlığı Tarım Danışmanlığı Hizmet Birimi bu konudaki saha çalışmalarına devam ediyor. Danışmanlık Hizmet Birimi’nden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Nohut yetiştiriciliği yapan çiftçilerimizden Ahmet Büyükcengiz ve Talip Büyükcengiz’i tarlasında nohut ekimi yaparken ziyarette bulunduk. İlçemizde yoğun olarak nohut yetiştiriciliğine artan talep sonucu Tarımsal Yayım ve Danışmanlık birimi olarak Mehmet Koçak çiftçimizin arazisinde 10 dekarlık bir alanda mikroorganizma içerikli gübre ile tohum kaplaması yapılarak alt gübre kullanmadan nohut (Hasanbey) ekimini gerçekleştirdik.
Mikroorganizma içerin gübre ile amacımız toprağın güçlendirilmesi ve erken çimlenmeyi sağlayarak kök yapısını güçlendirerek bitkinin gelişimini sağlamak. Ayrıca artan gübre fiyatlarına karşı dekara gübre maliyetini düşürmektir.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.