Nuri Pakdil, Konya'da 5. vefat yılında anıldı
Konya Aydınlar Ocağı tarafından düzenlenen etkinlikte, İl Halk Kütüphanesi'nde Nuri Pakdil’in vefatının 5. yılı anıldı. Açılış konuşmasını yapan Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, Pakdil’in beş yıl önce Konya Kitap Fuarı sırasında hayatını kaybettiğini hatırlatarak, ilk anma programını kısa bir süre sonra düzenlediklerini söyledi.
Bu yılki programda, Prof. Dr. Abdullah Harmancı, Burhan Yemiş, Abdullah Kasay ve Vural Kaya Pakdil’in hayatı ve eserleri üzerine değerlendirmelerde bulundu.
Oturum Başkanı Burhan Yemiş, Pakdil’in duruşuyla tanınan bir isim olduğunu ve onun güçlü karakterinin Adnan Menderes’i idama mahkûm eden hâkime karşı tepkisinde görüldüğünü belirtti. Ayrıca, Kudüs temalı şiirlerine odaklanmanın Pakdil’in geniş edebi kişiliğini yeterince yansıtmayacağını ifade etti.
Prof. Dr. Abdullah Harmancı ise Pakdil’in dedesinden aldığı ilhamla yazdığı “Gül Yetiştiren Adam” romanından bahsederek, yazarın ailesinin onu okula göndermediğini ancak Pakdil’in sonradan okuyarak Hukuk Fakültesi’ni tamamladığını anlattı.
Pakdil’in Necip Fazıl, Fethi Gemuhluoğlu ve Sezai Karakoç’tan etkilendiğini ve bu isimlerin Pakdil’in yazı üslubunu şekillendirdiğini vurguladı.
Abdullah Kasay, vefatından önce Pakdil’i ziyaret ettiklerini ve onun, “Hep inandıklarımı yazdım” dediğini paylaştı. Pakdil’in Batı’ya eleştiriler getirdiğini ve bu eleştirileri Türkiye'nin tarihi perspektifiyle temellendirdiğini belirtti.
Panelin son konuşmacısı Vural Kaya ise Pakdil’in tiyatro alanındaki katkılarına dikkat çekerek, İslami sanat çevrelerinde tiyatroya olan ilgiyi canlandıran bir isim olduğunu ifade etti. Pakdil’in sadece şair ya da yazar değil, duruş sahibi bir sanatçı olduğunu vurguladı.
Programın sonunda, Dr. Mustafa Güçlü ve diğer yetkililer panelistlere hediye takdim etti.
Kaynak:HABER MERKEZİ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.