Ot mücadelesine dikkat!
Sarayönü Teknik Tarım Ticaret Ziraat Teknisyeni Halil İbrahim Turan, tarlalarda yabancı ot mücadelesi yaparken dikkat edilecek hususlar hakkında bilgi verdi.
Bu yıl ot mücadelesine daha çok önem verilmesi gerektiğini anlatan Turan, "Bu yıl kar yağışı bol ve uzun süreli olduğu için bahar aylarında hava sıcaklığının artmasıyla tarlalarda yabancı otlar daha çok çıkış yapacaktır. Bu otlar erken dönemde hububatın vitaminine, gıdasına ve rutubetine ortak olarak hububatı olumsuz yönde etkiler. Çünkü hububat çıkışını tam olarak tamamlayamadı. Bu şartlarda hububat yabancı otlarla mücadeleye giremez. Yabancı otlar tarlanın öz evladı olduğu için sonradan insanlar tarafından toprağa bırakılan tohuma göre daha obur ve dayanıklı, hububata göre daha mücadeleci ve avantajlı konumdadır. Bu yıl kış uzadır. Yabancı otlar Nisan ortası ve sonuna doğru çıkışını tamamlayıp hububata zarar vermeye başlar. Dolayısıyla mutlaka yabancı ot mücadelesi yapmak gerekir." dedi.
Son yıllarda mücadelesi zor otların türediğini anlatan Turan, "Bölgemizde alışılagelmiş mücadele yöntemi değişti. Çünkü son yıllarda buğdaygillerden dar yapraklı otlar türedi. Püsküllü çayır otu, kıraç çayırı, tilki kuyruğu, yabani yulaf, kuş yemi, kokarot, ayrık gibi otlar gelişerek bölgemizde yayılmıştır. Bunlarla geleneksel kullanılan herbisitlerin yanında özel herbisitler de kullanmak gerekiyor. Bu otları öldüren fakat buğdayı öldürmeyen özel herbisitler var. Yabancı ot mücadelesi yaparken zabrus olan tarlalara uygun insektisitler kullanılabilir." şeklinde konuştu.
İlaçlamada dikkat edilecek bazı hususlar bulunduğunu vurgulayan Turan şunları söyledi: "Öncelikle tarlamızdaki yabancı otların durumu, popülasyonu ve çeşitleri tespit edilmeli. Yabancı ot çeşitlerinin durumuna göre en etkili ilacın seçilmesi gerekir. İlacı kullanmadan önce kullanma talimatını inceleyip uygun dozu belirlememiz gerekiyor. Yapılacak uygulamaya göre makine seçimini ve makinenin kalibrasyon ayarını önceden yapmalıyız. Rüzgarı havalarda, yağmurlu veya yağmur yağacağı zamanlarda, çok sıcakta veya çok soğukta ilaçlama yapılmaz. İlaçlama esnasında genel korunma kurallarına uyulması gerekir. Kullanılan ilacın dekara miktarı, kullanılacak su miktarı tarlanın her noktasında eşit oranda uygulanmalıdır. Birkaç çeşit ilaç karıştırılacaksa, karıştırılabilir durumu incelenmeli."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.