Özel okul velilerinden ‘Ders Kitabı’ ücretine tepki: Ödemeyecekler
Millî Eğitim Bakanlığı, öğrencilere yönelik eğitim öğretim faaliyetlerinde yardımcı kitaplar ve diğer kaynaklardan çok, ders kitaplarını temel almayı hedefliyor. Bu amaçla, özel okullarda da devlet okullarındaki gibi Bakanlıkça onaylı ücretsiz ders kitaplarının okutulması için mevzuatta önemli değişiklikler yapıldı.
Geçen yıl yapılan yönetmelik değişikliğiyle, 2024-2025 eğitim öğretim yılı itibarıyla tüm özel okullarda Bakanlık onaylı ve ücretsiz ders kitaplarının okutulması zorunlu hale getirildi. Bu düzenlemenin ardından, 3 Ocak 2025 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle konuya ilişkin yeni bir madde eklendi.
Yeni düzenlemeye göre, özel okullar, velilerden "ders kitabı" adı altında herhangi bir ücret alamayacak. Bu adımla, Bakanlık denetiminden geçmeyen kitapların kullanımının önüne geçilmesi ve yanlış öğrenmelerin engellenmesi amaçlanıyor.
Bakanlık, onaylı ders kitaplarının tüm eğitim kademelerinde ücretsiz dağıtılmasını esas alıyor. Bu düzenlemenin en önemli hedeflerinden biri, denetimden geçmeyen kitapların yol açabileceği yanlış öğrenme süreçlerinin engellenmesidir. Bakanlık, Türkiye'deki tüm resmi ve özel okullarda, Talim ve Terbiye Kurulu tarafından onaylanan öğretim programını ve bu programa uygun yazılan ders kitaplarını uygulamayı sürdürüyor.
Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, yaptığı açıklamada, merkezi sınavlarda soruların Millî Eğitim Bakanlığı onaylı ders kitaplarına dayandırılacağını vurgulamıştı. Bu doğrultuda, LGS, YKS ve diğer merkezi sınavlarda sorular, Bakanlıkça hazırlanan ders kitapları rehberliğinde hazırlanacak.
Öte yandan, özel okullarda eğitim gören öğrencilerin velilerinin farklı ders kitapları için ekonomik sıkıntılar yaşamamaları da hedefleniyor. Mevzuat, özel okullarda "ders kitabı" için ücret alınmadığını ve Bakanlık onaylı kitapların okutulup okutulmadığını denetleyecek. Bu denetimler, 2024-2025 eğitim-öğretim yılı itibarıyla yapılacak.
Bakanlık, denetimlerin ardından özel okullarda "ders kitabı" için ücret talep edilip edilmediğini de kontrol edecek. Bakanlık, ücretsiz ders kitaplarını göndermeyi sürdürecek ve bu kitapları kullanmayan ya da ücret talep eden okullar için cezai yaptırımlar uygulanabilecek. İlgili madde, tekrarlanan fiiller için asgari ücretin 20 katına kadar idari para cezası ve okul açma izni iptali gibi yaptırımlar öngörüyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.