Pandemide sera kuran inşaat mühendisi üretici oldu

Pandemide sera kuran inşaat mühendisi üretici oldu
Sarayönü’nün Başhüyük Mahallesinde pandemi döneminde uygulanan esnek çalışma düzenini fırsata çeviren Barış Malkondu sera kurarak ürettiği sebzeleri marketlere satarak gelirini arttırdı. Tek serada üretime başlayan Malkondu,...

Sarayönü’nün Başhüyük Mahallesinde pandemi döneminde uygulanan esnek çalışma düzenini fırsata çeviren Barış Malkondu sera kurarak ürettiği sebzeleri marketlere satarak gelirini arttırdı. Tek serada üretime başlayan Malkondu, şu anda üç serada yaptığı üretimi yakın zamanda beş seraya çıkarmayı planlıyor.

Esnek çalışma saatlerini avantaja çeviren inşaat mühendisi kurduğu seralarda sebze üretimi yaparak gelirini arttırdı. Sarayönü Ziraat Odası Başkanı Engin Çelik ve oda danışmanları Başhüyük Mahallesinde serada yetiştiricilik yapan Barış Malkondu’yu ziyaret etti.

Sera üretimine pandemi dönemindeki esnek çalışma saatlerinden dolayı karar verdiğini dile getiren Malkondu, mesleğinin inşaat mühendisliği olduğunu, ailesinin çiftçilikle uğraştığını, hububat dışında alternatif ürünler yetiştirmek istediğini dile getirdi.

Deneme olarak tek sera ile başlayan Malkondu, sonrasında üretimi geliştirerek 330 metrekarelik alanda 3 sera kurdu. Üretimi daha da arttırmayı hedefleyen Malkondu, sera alanını 550 metrekareye çıkarmayı planlıyor.

Serada brokoli, domates, salatalık, marul ve soğan gibi bitkileri yetiştiren üretici dikimden bakımına üretimin bütün aşamasında kendisi emek harcıyor. 30 Aralıkta ekimini yaptığı brokoliyi gelişim aralıklarına göre hasat ederek ilçede ve Konya’daki marketlere pazarladığını dile getiren Malkondu, Nisan ayının son haftasında 510 adet salatalık fidesini toprakla buluşturdu.

Malkondu, yetiştirmiş olduğu bitkilerin bakımında ise; dikimden sonra bitkinin kök gelişimini hızlandırmak ve güçlü bir kök sistemi oluşturmak için fosfor içerikli gübre kullandığını bunun yanında çiftlik gübresinin şırasını sulama ile birlikte verdiğini söyledi. Ayrıca bitkinin gelişme döneminde azotlu gübre, meyve döneminde ise potasyum içerikli gübre kullandığını kaydeden Malkondu, yıl içerisinde kullandığı kimyasal gübre miktarının az olduğunu, ağırlıklı olarak çiftlik gübresi ve tavuk gübresi şırası kullandığını söyledi.

Yıl içerisinde bir seradan 4 ürün hasat ettiğini ve pazarlama da ise bir sorun yaşamadığını dile getiren Malkondu bu yıl ise hedefinin ürünleri paketleyip dijital ortamda satışa sunmak olduğunu söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.