Ramazan sonu beslenmeye dikkat !

Ramazan ayı boyunca sıcak pideler, iştah açıcı sofralar ve güllaç gibi keyifli ve bir o kadar da tehlikeli yiyeceklerin tüketiminin ardından gelen Ramazan Bayramı’nda kişilerin beslenmelerine dikkat etmeleri gerekiyor.

Bir ay boyunca farklı bir beslenme düzeninin yanı sıra iftar ve sahurdan oluşan az öğün sayısına alışmış metabolizmanın; bayramın gelmesiyle öğün sayısındaki artış ve fazla beslenme isteğiyle olumsuz etkilenebilir.

 

“İLK GÜN KAHVALTIYI ATLAMAYIN”

Vücudumuz Ramazan sonrası yemek düzenine alışırken sıkıntılar yaşayabilirsiniz. Yüksek kalorili ve şeker içeriği yüksek besinlerin tüketiminin tansiyon, mide yanması, reflü, şişkinlik ve kalp-damar hastalıklarına sebep olabilir.

Bu nedenle daha ilk günden; önceki beslenme alışkanlığımıza geçerken dikkat etmeliyiz. Bu nedenle birkaç öneride bulunmak istersek; bayramın ilk günü kahvaltıyı sakın atlamayın. Güne güzel sağlıklı bir kahvaltıyla başlayın. En büyük tuzak olan ikramlar ve gönlünce yeme isteği. Hepsine evet dememek için açlığımızı kontrol altında tutacak şekilde öğün alışkanlığımızı oturtmamız gerekiyor.

“FAZLA KAFEİN RİSKLİ OLABİLİR”

Kişilerin ara öğünlerini şekerlerini kontrol edecek şekilde meyve suyu, süt, badem ve meyve gibi karbonhidrat ve proteinli gıdalardan seçmeleri de sağlık açısından önemli. Hamur tatlıları, şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlıları tercih edin.

Günde en az 2 litre su içmeyi ihmal etmeyin. Çay ve kahve tüketimine dikkat edin. Fazla kafein tüketmek özellikle su sıcak günlerde yaşlı ve tansiyon hastaları için riskli olabilir. Yağda kızartmalardan, hamur işlerinden uzak kalmaya çalışın. Bayramda sevdiklerinizle sağlıklı ve mutlu sofralarınız olsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hülya BAĞCI Arşivi