Ramazan’da mide sorunu yaşamamak için bunlara dikkat edin!
Ramazan’da yapılan önemli hataların başında uzun süre açlıktan sonra iftar yemeklerini hızlıca tüketmek geliyor. Uzmanlar iftarda çorba ile başlamanın ve çorbadan sonra 10-15 dakika dinlendikten sonra ana menüye geçilmesi tavsiyesinde bulunuyor
Sarayönü’nün tek diyetisyen kliniğini işleten Beslenme ve Diyet Uzmanı Reyyan Baston, Ramazanı sağlıklı geçirme konusunda, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
Ramazan’da mide sorunlarında artış görüldüğüne dikkat çeken Dyt. Baston, “Uzun süreli açlıktan sonra fazla miktarda ve hızlı yemek midenin boşalma zamanının uzaması ve midenin asit miktarının artması; hazımsızlık, reflü, gastrit ile ülser gibi mide sorunlarına yol açabiliyor” dedi.
Dyt. Baston Ramazan’da sağlık sorunları yaşamamak için şu önerilerde bulundu.
Çorbadan sonra ara verin
“İftarınızı çorba ve salata gibi hafif yemekler ile açmanız, ana yemeğe geçmek için ara vermeniz mideniz için çok önemli. Ayrıca iftarda aşırı yağlı, acılı ve kızartılmış besinler yerine; hazmı kolay sebze ve protein ağırlıklı besinler tercih edilmelidir. Aşırı şerbetli, yağlı tatlılardan da kaçınmalı; hafif sütlü tatlılar veya meyve tatlıları tüketilmelidir. Tabağa tüm besinleri doldurmak yerine, her besini tükettikten sonra diğer yemeğe geçmek alışkanlık edinilmelidir ”
Az, az aralıklı yiyin
İftarda boş mideyi birden doldurmak yerine iftardan sahura kadar öğün sayısını artırıp, aralıklı beslenmeye özen gösterin. Öğünlerinizi sahurda ve iftarda iki ana öğün ve ara öğün şeklinde düzenleyebilirsiniz. Böylece gün içinde almanız gereken besinleri 3 öğüne bölmüş, dolayısıyla tek bir öğüne yüklememiş olursunuz.
Haşlanmış veya fırında yapılan hafif yemekler tercih edin
Mide sağlığınızı korumak için yemeklerin pişirme yöntemine dikkat edilmeli. Mide sağlığınız için ızgara, haşlama veya fırında yapılan yemekleri tercih etmeli, kızartılmış ağır besinlerden ise kaçınmalı.
Besinleri iyice hazmederek yiyin
Uzun süreli açlık sonrasında mide hareketleri yavaşladığı için besinleri iyice çiğneyerek aralıklı beslenmek midede şişkinlik ve hazımsızlık şikayetlerini azaltıyor. Reflü sorununuz varsa acılı ve baharatlı yemekler, asitli içecekler, yağlı yiyecekler ile kızartmalar gibi sindirimi zor yiyecekler ve kahve ile sigaradan uzak durmanız gerekiyor.
İftarla sahur arasında mutlaka iki litre su için
Uzun süreli açlıkta vücutta sıvı kayıpları oluyor ve fazla su tüketilmediğinde kabızlık gelişebiliyor. Ramazan’da günlük ihtiyacınız olan 2-2.5 litre su içmeyi asla ihmal etmeyin.
Sahurda da ağır yemeklerden kaçının
Sahurda ağır yemeklerden kaçınmaya dikkat edin. Süt, yumurta ve peynir gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı ya da çorba, sebze ve zeytinyağlı yemeklerden oluşan mideyi rahatsız etmeyecek bir öğün tercih edilmelidir.
İftardan sonra mutlaka hareket edin
Uzun süre sıvı alamamak, lifli gıdalarla beslenmemek ve hareketsizlik kabızlık şikayetlerini artırıyor. Çorba ve salata ağırlıklı beslenmenin yanı sıra öğünler arasında hurma, kayısı, erik ve komposto gibi bağırsak hareketlerini hızlandıracak gıdalara yönelmek ise kabızlık şikayetlerinin azalmasını sağlıyor.
Ayrıca sindirime yardımcı olmak için iftardan sonra televizyon veya bilgisayar karşısına geçmek yerine kısa mesafeli yürüyüşler yapmayı alışkanlık edinin.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.