Sağlıksız ürünlerden kaçının!

Sağlıksız ürünlerden kaçının!
Sarayönü Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Uzm. Dr. Salih Zeki Çakıreli, yeni eğitim-öğretim yılının başlamasına bir hafta gibi kısa bir süre kala velilere okul alışverişi yaparken sağlıksız ürünlerden uzak durma uyarısında bulundu.

Çakıreli, üreticisi bilinmeyen ucuz olup kansorejen yapısı olan ürünlerin tercih edilmemesi gerektiğini dile getirerek, satın alınacak ürünlerin üzerinde etiket olması ve üretici firmanın adıyla iletişim bilgilerinin bulunması gerektiğini söyledi.

Güvenilir giyim, çanta ve kırtasiye ürünlerinin tercih edilmesi gerektiğini kaydeden Çakıreli şu değerlendirmede bulundu:

"Ambalajlı ve standartlara uygun ürünler tercih edilmeli. Ürünler bazında dikkat edilmesi gereken analizler incelendiğinde kurşun kalem ve boya kalemlerinde kurşun, kadmiyum, arsenik, krom gibi toksik ağır metallerin analizlerinin yapılmış olması gerekliliği öne çıkmaktadır. Aksi takdirde ağır metallerin çocuklarda uzun vadede birikimi nörolojik hastalıklara yol açabilmektedir."

OKUL ÇANTASI SEÇERKEN DİKKAT!

Çakıreli, okul çantası gibi tekstil ürünü olarak değerlendirilen ürünlerde kanserojen olan azo boyar madde analizlerinin mutlaka yapılmış olması gerektiğini vurguladı.

Ayrıca çantanın plastik kısımlarında fitalat, metal kısımlarında ise nikel analizinin yapılmasının önemine işaret eden Çakıreli, "Silgi gibi yumuşatılmış PVC (polivinilklorür) kullanılan ürünlerde fitalat analizi yapılmalı. Suluk gibi plastiklerde ise 'BPA Free' ibaresi olan ürünler tercih edilmeli." dedi.