Sahurda yiyen iftara kadar acıkmıyor!
Ramazan ayında hem iftar hem de sahurda kurulan sofraların vazgeçilmezleri arasında ilk sıralarda yer alan tahin, tok tutması nedeniyle birçok kişi tarafından tercih ediliyor.
Hem tok tutması hem de vücudun gün boyunca ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlayacak olan tahin, susamdan üretiliyor. Uzmanlar, tok tutma özelliği nedeniyle Ramazan sofralarını süsleyen tahinin diğer faydalarını da sıralayarak, pekmezle karıştırıldığında ise gücünün daha da arttığına dikkat çekiyor.
Vücuttaki toksinleri attığı bilinen tahin, çocuklarda zeka gelişimine katkı sağlarken, kemik yapısını koruyor, kansızlığı önlüyor, cildi güzelleştiriyor.
RAMAZAN AYINDA ÜRETİMİ ARTIYOR
Kabuğu soyulmuş, öğütülmüş ve kızarmış susam tohumlarından yapılan tahinin üretimi, Ramazan ayında artan talebe oranla artıyor.
Tahinin en yaygın faydaları arasında bağışıklığı güçlendirmesi, kolesterolü düşürmesiyle birlikte kalp hastalıkları ve felç riskini azaltması geliyor. Tahinle birlikte tahin pekmez karışımı da en az tahin kadar faydalı bir karışımdır. Ancak dozunda tüketilmesi, yan etkilerinin görülmemesi açısından önemlidir.
Tahinin Faydaları Nelerdir?
Yüksek oranda tekli veya çoklu doymamış yağlar içeren tahin, antiinflamatuar özellikleri sayesinde bağışıklığı güçlendirmesinin yanı sıra kolesterol seviyesini düşürür, kalp hastalıkları ve felç riskini azaltır. Ayrıca tahinin içindeki kalsiyum ve magnezyum da kan basıncını düşürmeye yardım eder.
Tahin faydaları genel olarak şöyle sıralanıyor:
Bağışıklığı güçlendirir
Kolesterol seviyesini düşürür
Kalp hastalıkları ve felç riskini azaltır
Kan basıncını düşürmeye yardımcıdır
Beyin gelişimini destekler
Yüksek antioksidan kaynağıdır
Kemik yapısını korur
Demiri emer, kansızlığı önler
Antikanser özellikleri vardır
Karaciğer ve böbrek fonksiyonlarını korumaya yardım eder
Cilt sağlığını iyileştirir
Bağışıklığı güçlendirir
Antiinflamatuar, antioksidan ve antibakteriyel özelliklerinin yanı sıra içeriğinde yüksek oranda vitamin ve mineral barındıran tahin, vücudu hastalıklara karşı korumak adına bağışıklığı güçlendirir ve vücuttaki iltihapları önlemeye yardım eder.
Kolesterol seviyesini düşürür
Lignan adı verilen antioksidanlar içeren tahin, düzenli ve aşırıya kaçmayan tüketimiyle birlikte kandaki kolesterol seviyesini düşürme konusunda destek olur.
Kalp hastalıkları ve felç riskini azaltır
Yine yüksek oranda antioksidan içeren tahin, kolesterolü düşürmesinin yanı sıra kalp hastalığı ve felç riskini düşürmeye yardımcı olmasıyla bilinir.
Kan basıncını düşürmeye yardımcıdır
Çoklu doymamış yağ asitleri, proteinler, E vitamini, sesamin, sesamolin ve sesamol gibi lignanlar açısından zengin olan tahin, kişideki yüksek kan basıncını sağlıklı seviyelere getirir.
Beyin gelişimini destekler
Susam tohumundan elde edilen tahinin içindeki antioksidanların beyin sağlığını geliştirmeye yardımcı olarak özellikle demans ve Alzheimer gibi hastalıkların semptomlarını azalttığı görülmüştür.
Yüksek antioksidan kaynağıdır
Tahin, vücuttaki serbest radikal hasarını önlemeye ve kalp hastalığı, kanser gibi bazı hastalıklarla mücadele edebilecek lignan adı verilen antioksidanlar içerir.
Kemik yapısını korur
Yüksek magnezyum içeren tahin, kemik yapısının korunmasına ve gelişimine katkı sağlar.
Demiri emer, kansızlığı önler
Tahinin içindeki demir, düşük kırmızı kan hücresi sayısı, demir eksikliği ve yorgunlukla karakterize bir hastalık olan aneminin önlenmesine yardımcı olur.
Antikanser özellikleri vardır
Sesamin ve sesamol adı verilen iki temel antioksidan içeren tahin, bazı kanser hücreleriyle mücadele konusunda güçlü bir etki yaratabilir.
Karaciğer ve böbrek fonksiyonlarını korur
Karaciğer ve böbrek fonksiyonlarını korumaya yardım edebilecek bileşikler içeren tahin, ayrıca toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar.
Tahinin vücut sağlığı için sunduğu yararlar yadsınamaz bir gerçektir ancak dozunda tüketimi de olası yan etkilerinin meydana getirebileceği komplikasyonlara karşı da dikkat edilmesi gereken bir noktadır.
Cilt sağlığını iyileştirir
Tahin üretimindeki ana maddelerden olan susam tohumları, cilt hücrelerinin yenilenmesine ve erken yaşlanma belirtilerinin önlenmesine yardım eden amino asitler, E vitamini, B vitamini, mineraller ve yağ asitleri içerir.
Tahin Pekmez Faydaları Neler?
Sağlığa olan faydalarıyla bilinen tahin ve pekmezi tek başına tüketmek istemeyenler için tahin pekmez karışımı tercih edilir. Özellikle kış aylarında soğuk algınlığı ve grip semptomlarını iyileştirme konusunda etkili olan tahin pekmez, kişinin bağışıklığını güçlendirerek enerjisini yükseltir ve yorgunluğa karşı ilaç etkisindedir. Aynı zamanda antioksidan özelliklere sahip tahin pekmez, kanser hücreleriyle de savaşır. Ayrıca tahin pekmez cinsel gücü artırmasıyla da bilinir.
Tahin pekmez faydaları şunları içerir:
Bağışıklığı güçlendirici özelliği vardır
Soğuk algınlığı ve grip semptomlarını iyileştirir
Yorgunluğa iyi gelir, enerji yükseltir
Öksürüğü giderici etkiye sahiptir
Antikanser özelliği söz konusudur
Kansızlığa karşı çözüm üretir
Zihin gelişimine destek verir
Cinsel gücü artırır
Tahin Besin Değeri Nedir?
Sağlık açısından birçok fayda sunan tahinin yaklaşık 1 yemek kaşığı 15 gramdır.
Tahinin besin değeri aşağıdaki gibidir:
Kalori: 90 kalori
Protein: 3 gram
Karbonhidrat: 8 gram
Yağ: 3 gram
Lif: 1 gram
Ayrıca tahin, kemik sağlığının güçlenmesi açısından önemli ölçüde fosfor ve magnezyum içerir. Aynı zamanda tahin B1 ve B6 vitaminleri açısından zengin bir içeriğe sahiptir.
Tahinin Zararları Nelerdir?
Yüksek yağ içeriği olan tahin, aşırı tüketildiğinde içerdiği kalori miktarıyla birlikte kilo alımına ve vücuttaki iltihapların da tetiklenmesine sebebiyet verebilir. Bununla birlikte susam alerjisi olan kişilerin de tahini kontrollü ve dengeli bir şekilde tüketmelidir.
Kaynak:HABER MERKEZİ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.