Sarayönü’nün elması yurt dışına ihraç ediliyor
Elma üretimi ile Türkiye'de 5'inci sırada yer alan Konya'da tarla bitkilerinin yanı sıra elmacılıkta bölgenin önemli ekonomik faaliyetleri arasında bulunuyor.
Sarayönü Başhüyük Mahallesinde yetiştirilen, coğrafi ve iklimsel özellikleri nedeniyle tadı ve aromasıyla ön plana çıkan yaklaşık 650 ton bodur elmaların, hasadı için üretici zamanla yarışıyor.
Sarayönü Başhüyük Mahallesinde yetiştirilen, coğrafi ve iklimsel özellikleri nedeniyle tadı ve aromasıyla ön plana çıkan bodur elmaların, hasadı başladı.
Başhüyük mahallesinde 20 yıl önce yurt dışından getirdiği fidanlarla elma bahçesi kuran Musa Tutar, İyi Tarım Uygulamaları ile yetiştirdiği elmaları dünya pazarına sunuyor.
Her yıl ortalama 500 ila 700 ton arası hasadı yapılan elma, aralarında Avrupa ülkelerinin de bulunduğu birçok ülkeye ihraç ediliyor.
Karasal iklim şartlarının etkili olduğu bölgede, gece-gündüz sıcaklık farkının fazla olmasından dolayı, aroması, şeker oranı ve sertliği, standartların üzerinde olan elma, renk yapısıyla da albenisini arttırıyor. Bölgede nem oranının düşük olması, elma yetiştirilen diğer birçok bölgeye göre ilaç kullanımının yarı yarıya düşmesine imkan sağlıyor.
Gereksiz ilaç ve gübre kullanımı olmadan, yaklaşık 200 dönümlük bahçede yetiştirilen elmalar, bahçenin üzerini tamamen örten file ile dolu zararı ve güneş yanığından korunuyor. Bahar döneminde yapılan seyreltme işlemi ile elmaların standart bir kaliteye ulaşması sağlanırken, tamamı ihraç edilecek elmalar, işçiler tarafından özenle toplanıyor.
Elma bahçesinin sahibi Musa Tutar, yetiştirdikleri elmanın, daha dalındayken talep gördüğünü ve satıldığını söyledi.
“Kalitemizden ödün vermiyoruz”
Avrupa standartlarını yakalamak için Avrupalılar gibi çalıştıklarını ifade eden Tutar, şöyle konuştu: “İyi Tarım Uygulamaları sertifikamız var. İlaçlamamız, gübrelememiz, ot mücadelemiz tamamen İyi Tarım Uygulamaları prosedürlerine uygun. Gereksiz hiçbir ilaç ve gübre kullanmıyoruz. Tamamen orijinal ürünler kullanıyoruz. Dolayısıyla bu bizim verimimize de, kalitemize de yansıyor. Bu yüzden ihraç ederken de zorluk çekmiyoruz.”
Hasarsız hasat ihracatta katma değeri artırıyor
Elmada kaliteyi yakalamak için üretim ve hasat döneminde hassasiyeti ve özeni en üst seviyede gösterdiklerini vurgulayan Tutar şöyle konuştu: “Tam istenen olgunluk döneminde ve mevsim şartlarında hasadı tam zamanında yapmak kalite ve depolama ömrünü artırma açısından çok önemli.
Hasarsız şekilde depolayıp muhafaza ettiğimizde, ihracat aşamasında fire oranımız çok düşük oluyor ve bu bize katma değer olarak geri dönüyor. Bu yıl yaklaşık 650 ton civarında rekoltemiz var. Yılbaşından sonra Dubai, Hindistan, Rusya, Libya, Malezya'ya ihraç edeceğiz.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.