Şeker pancarında hasat zamanı

Şeker pancarında hasat zamanı
Türkiye’de en fazla şeker pancarı üretiminin yapıldığı Konya'da çiftçiler pancar hasadına devam ediyor. Hasat zamanı çiftçiler tarlada yoğun mesai yapıyor. 180 gün önce ekimi yapılan pancarlar, bu yıl kuraklıktan etkilendi.Makine...

Türkiye’de en fazla şeker pancarı üretiminin yapıldığı Konya'da çiftçiler pancar hasadına devam ediyor. Hasat zamanı çiftçiler tarlada yoğun mesai yapıyor. 180 gün önce ekimi yapılan pancarlar, bu yıl kuraklıktan etkilendi.

Makine yardımıyla sökümü yapılan pancarlar, tırlara yüklenerek fabrikalara taşınıyor.

Kuraklığa rağmen üretime aralıksız devam edeceklerinin altını çizen çiftçi Sıtkı Çetinkaya, "Üretmek zevkli bir iş, zahmetli bir iş, zor bir iş ama sonuçta ürettiğini görünce insanlar mutlu oluyor. Memleketimiz için üretmeye devam edeceğiz, insanlık için üretmeye devam edeceğiz. İnşallah sonu güzel olur diyeceğiz.

Normalde 8 ton aldığımız ürün, şimdi bu yıllarda dekara 6 tona kadar düştüğü için bir verim kaybımız var. Geçtiğimiz yılları bu yıla oranlarsak yüzde 20 gibi bir kaybımız var verim açısından. Biz bunu da kuraklığa bağlıyoruz. Ürünleri biz ne kadar suluyor olsak da illaki Allah’ın rahmetini istiyor" dedi.

"Yağmur yağmadığından dolayı su maliyetleri yüksek oldu"

Yıl boyunca kurak geçen sezon nedeniyle yer altı sulaması ile ürünlerini suladıklarını anlatan çiftçi Çetinkaya, "Bu sene yılın kurak gitmesi sebebiyle pancar biraz zahmetli oldu, maliyetli oldu. Çıkmasından sonraki dönemlerde de yağmur yağmadığından dolayı su maliyetleri yüksek oldu. Bu sene verim olarak her yıl olduğu gibi değil. Kuraklığın verdiği bir sebep var.

Devletimiz fiyat açıkladı, çiftçi memnun ama bu fiyatın karşılığındaki maliyetlerimizin pandemiden dolayı bazen sıkıtınlar yaşıyoruz. Fakat bu pandemi döneminde biz çiftçiler olarak üretmeye devam ediyoruz" şeklinde konuştu.

'PANCARA DA DESTEK VERİLMELİ'

Pancarda bu yıl rekolte kaybı yaşandığını belirten Sarayönü Ziraat Odası Başkanı Engin Çelik pancar üreticisine de destek verilmesi gerektiğini söyledi.

2022 yılının çiftçi için daha da zor geçeceğini ifade eden Çelik açıklamasında; "Bu sene kuraklıktan dolayı verim düştü. Kuraklık nedeniyle çiftçi tamamen yer altı sularına yöneldi. Elektrik ve gübre fiyatlarında büyük artışlar var. Gübre fiyatlarında yüzde 100-150'lere varan artışlar söz konusu. Bu yüzden, bu yıl buğdayda ve arpada kuraklık desteği olduğu gibi şeker pancarına da destek verilmelidir" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.