Selçuk Tıp'ta rekor başarı! Bu merkez tiryakilere sigarayı bıraktırıyor

Selçuk Tıp'ta rekor başarı! Bu merkez tiryakilere sigarayı bıraktırıyor
Selçuk Üniversitesi (SÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Aile Hekimliği Sigara Bırakma ve Tedavi Polikliniği, 2024 yılı boyunca yaklaşık 5 bin hastaya ulaşarak sigara bağımlılığıyla mücadelede önemli bir katkı sağladı. Poliklinik, sigara bırakma sürecinde yüzde 70’e kadar başarı oranı elde etti

Tıp Fakültesi Sigara Bırakma Polikliniği, sunduğu hizmetlerle yalnızca bireylerin değil, aynı zamanda toplumun sağlığını koruma yönünde önemli bir adım atıyor. Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kamile Marakoğlu, bugüne kadar 30 binden fazla hastaya danışmanlık ve tedavi hizmeti verdiklerini ifade etti.

Tedavi sürecinden bahseden Marakoğlu, “Polikliniğimizde, sigara bırakma tedavi süreçlerinde her bireyin sigara içme alışkanlıklarını, sağlık geçmişini ve bağımlılık düzeyini değerlendirerek kişiye özel tedavi planları oluşturuyor. Böylece her birey için en uygun tıbbi tedavi belirleniyor” şeklinde konuştu.

ÜCRETSİZ TEDAVİ VE TAKİP

Marakoğlu, sigara bırakma tedavisinin ilk adımının hastayı motive etmek ve bilgilendirmek olduğunu vurgulayarak “Sigara bırakma sürecinde bireysel davranış değişikliği ve psikoterapi ile medikal ilaçların kullanımı önemlidir.

Bu kapsamda 2019 yılından bu yana Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılan ücretsiz ilaç dağıtım kampanyası da hala devam ediyor. Poliklinik, ayrıca sigarayı bırakan hastaları iki yıl boyunca takip ediyor ve gerekirse yeniden polikliniğe davet ediyor” ifadelerine yer verdi.

RANDEVUSUZ HİZMET İMKANI

Selçuk Üniversitesi Sigara Bıraktırma Polikliniğine başvurmak isteyen vatandaşlar, Alo 171 hattını arayarak randevu alabilecekleri gibi polikliniğe randevusuz olarak da başvurabiliyorlar.

Sigara bırakma sürecinde olan vatandaşlara ücretsiz ilaç desteğinde bulunan poliklinik, hastalarını yalnız bırakmayarak sürecin her aşamasında destek veriyor.

BAŞARI ORANI YÜZDE 70’E ULAŞIYOR

Prof. Dr. Marakoğlu, uyguladıkları tedavi yöntemlerinin ve hastaların sigara bırakma isteğinin başarı oranını doğrudan etkilediğini belirtti. İlk üç aylık süreçte yüzde 70’e varan başarı oranlarına ulaştıklarını söyleyen Marakoğlu, “Sigarada 4 binden fazla toksik madde bulunuyor. Bunların 81’i kanserojen etkiye sahip.

Sigara kullanımı, akciğer kanseri ve kalp damar hastalıkları gibi daha pek çok rahatsızlığa yol açıyor. Sigarayı bırakmak isteyen tüm vatandaşlarımızı polikliniğimize bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.