Sigarayı bırakmak için bugün fırsat!
Her yıl 9 Şubat, Dünya Sağlık Örgütü’nün öncülüğünde sigaranın sağlık üzerindeki yıkıcı etkilerine dikkat çekmek amacıyla "Dünya Sigarayı Bırakma Günü" olarak anılmaktadır. Sigara, her gün dünya genelinde 22 bin kişinin ölümüne yol açan bir alışkanlık olup, her yıl 8 milyondan fazla insan tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetmektedir.
Sigara içenlerin akciğer kanserine yakalanma riski, içmeyenlere göre 15-30 kat daha fazla. Ancak sigarayı bırakmak, yeni bir başlangıç yapmak için büyük bir fırsattır.
Sigara Bırakma Yöntemleri:
- Karar Verin: Bırakma kararı almak, motivasyonunuzu artırır.
- Destek: Profesyonel yardım ya da destek grupları ile ilerleyebilirsiniz.
- Nikotin Değiştirme Tedavisi: Nikotin sakızı, bantları veya spreyi gibi ürünler ile nikotin ihtiyacınızı azaltabilirsiniz.
- İlaçlar: Reçeteli ilaçlar sürecinizi kolaylaştırabilir.
- Hedef Belirleme: Bırakma tarihinizi planlayın ve o tarihe odaklanın.
Sigara içme alışkanlığını tetikleyen durumları tanıyıp bunlara karşı stratejiler geliştirmeniz de önemlidir. Ayrıca sağlıklı beslenme ve egzersiz yapmak, stresle başa çıkmanıza yardımcı olabilir.
Uzman Görüşü: Medipol Mega Üniversite Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Bayram, sigaranın akciğerlerin yanı sıra kalp, mesane, böbrek ve bağırsak kanseri gibi ciddi hastalıklara yol açabileceğini belirtiyor. Ayrıca, sigaraya başlama yaşının giderek düştüğüne dikkat çekiyor ve sigara ile mücadelede toplumsal farkındalığın artırılmasını öneriyor.
Sigaraya Başlamamak Çok Önemli! Bayram, sigaraya hiç başlamamanın, bırakmaktan çok daha önemli olduğunu vurguluyor. Sigara içmeye başladıktan sonra bırakmak, zorlayıcı olsa da mümkündür. Sigara içmenin yanı sıra, nargile ve elektronik sigaraların da zararlı olduğunu belirtiyor. Elektronik sigaralar da tıpkı normal sigara gibi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.
Sigara bağımlılığından kurtulmak mümkündür. Psikolojik ve fizyolojik bağımlılıkların üstesinden gelmek için kararlılık ve destek gereklidir. “Ben sigarayı bırakamam” düşüncesi yanlış bir yaklaşımdır; herkes sigarayı bırakabilir, yeter ki ilk adımı atsın.
Kaynak:HABER MERKEZİ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.