‘Sınırsız’ ithalat!

‘Sınırsız’ ithalat!
TMO'ya ihalesiz, sınırsız her türlü tarım ürününü ithal etme yetkisi verildi. TMO, patates ve soğan dahil her türlü tarımsal ürünü İhale Kanunu'na tabi olmaksızın ithal edebilecek. Çiftçi temsilcileri ise bu karara tepkiliToprak...

TMO'ya ihalesiz, sınırsız her türlü tarım ürününü ithal etme yetkisi verildi. TMO, patates ve soğan dahil her türlü tarımsal ürünü İhale Kanunu'na tabi olmaksızın ithal edebilecek. Çiftçi temsilcileri ise bu karara tepkili

Toprak Mahsulleri Ofisi’ne, patates ve soğan dahil her türlü tarımsal ürünü İhale Kanunu’na tabi olmaksızın ithal etme yetkisi verilmesini öngören madde vergi paketine ilave edildi Toprak Mahsulleri Ofisi'ne (TMO) her türlü tarımsal ürünü Kamu İhale Kanunu'na (KİK) tabi olmaksızın yurtiçinden veya yurtdışından satın alma yetkisi veriliyor. TMO bu ayrıcalıklı madde sayesinde soğan, patates ve domates de dahil her türlü tarımsal ürünü ihale yasasının hükümlerine uymaksızın dilediği anda ithal edebilecek. Konut alım satımından konaklamaya kadar birçok alanda vatandaşa ciddi vergi yükleri getiren yasa teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülerek kabul edildi.

TMO HIZLI BİR ŞEKİLDE İTHALAT YAPACAK

Sürekli değiştirilen ve yeni yeni istisna maddeleri eklenerek adeta boşa çıkarılan İhale Kanunu'nda en son istisna, alfabenin son harfi olan (z) harfi de kullanılarak Merkez Bankası'na verilmişti. TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal, İhale Kanunu'na uyulması nedeniyle TMO'nun çok hızlı bir şekilde ihale açıp tarımsal ürün ithal edemediğini belirtirken, yeni düzenleme sayesinde çok daha kısa süre içinde tarımsal ürün ithal edebileceklerini söyledi. Güldal, ihalelerle en çok hububat ithalatı yaptıklarını belirtirken, Cumhurbaşkanı'nın yetki vermesi halinde TMO'nun her türlü tarımsal ürünü ithal edebileceğini söyledi.

ÇİFTÇİ EKMEKTEN VE ÜRETMEKTEN VAZGEÇİYOR

Düzenlemeye sert tepki gösteren Konya Pancar ve Tarım Ürünleri Üreticileri Derneği (KONPADER) Başkanı Ahmet Bestil, “TMO'nun yurt dışından tarımsal ürün ithal etmesine de böylesine hızlı ithalat yetkisi almasına da gerek olmadığını dile getirdi. Ektikleri ürünlerin para etmediğini ve çiftçinin çok zor günler geçirdiğini kaydeden Bestil, “Tarlalar boş duruyor, TMO ithalat yetkisi alıyor. Bakın tam ekim zamanı. Neye ihtiyacınız varsa, neyi ithal etmek istiyorsanız bugün ekin mayısta, haziranda biçin. İthalat yapmayın” dedi.

Gelişigüzel tarımsal ürün ithalatı yüzünden çiftçinin ekip biçmekten vazgeçtiğini dile getiren Bestil,“ Çiftçimiz ekip biçmekten neden vazgeçiyor, tarım toprakları neden küçülüyor? Neden mazot, gübre ve ilaç fiyatları sürekli artarken çiftçinin ürünü para etmiyor? Bu soruların cevabı bellidir. Üretimi ve üreteni destekleseniz bu sorunlar kendiliğinden ortadan kalkar. Çiftçi üretir, ürettiğinden para kazanırsa ithalata gerek kalmaz. Ülkemizin ihtiyacı olan tarımsal ürünler, üretici ve üretim desteklenirse Türkiye’de gıda enflasyonu da yükselmez. Tarımsal ürün ithalatı asla çözüm değil. Hükümetin tarım politikalarını gözden geçirmesi gerekiyor“ diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.