Sistem tıkandı, randevu krizi büyüyor

Sistem tıkandı, randevu krizi büyüyor
Devlet hastanelerinde muayene olabilmek için alınan randevu sistemi tıkandı. Bir çok hasta, randevu bulamamaktan şikayet ederken, polikliniklerdeki yoğunluk ise dikkat çekiyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim döneminde övgülerle anlattığı “Sağlıkta Dönüşüm Programı” sorunlarla gündemden düşmüyor. Vatandaşlar, randevu bulabilmek için aylarca beklemek zorunda kalırken, doktorlar, “Sistem tıkandı” diyor.

Hastalar MHRS ya da 182’den randevu almak için günlerce beklemek zorunda kalıyor. Özellikle göz, kulak burun boğaz (KBB), göz gibi bölümlerde randevu bulunamıyor. Bu durum acil servislerin yoğunluğunu artırırken, parası olan ve beklemek istemeyen hastalar özel hastanelere gitmek zorunda kalıyor.

SES’İN 81 İLDEKİ ARAŞTIRMASINDA BULUNMAYAN RANDEVU ORANI YÜZDE 49
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası’ndan (SES) Kubilay Yalçınkaya, 22 Ocak’ta 08.00 ile 10.00 ve 20.00-22.00 arası 81 ilde 4 branşta Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) sorgulaması yaptı, değerlendirmeye 20.00-22.00 arası randevu sorgulamasını aldı.

Sorgulamada çocuk sağlığı ve hastalıkları, KBB, kadın hastalıkları ve doğum ve göz hastalıkları branşlarında randevu bulabilmenin oldukça zor olduğu ortaya çıktı. Yalçınkaya’nın yaptığı araştırmada, bu branşlarda bulunamayan randevu oranı yüzde 49 oranında.

Kubilay Yalçınkaya, acillerde oluşan yoğunluğun nedeninin vatandaşların randevu bulamaması olduğunu vurgularken, araştırmayla ilgili “Çocuk sağlığı ve hastalıkları branşında 79 ilde randevu bulunamamış olup bulunamayan randevu oranı yüzde 98 olarak tespit edildi. Sadece 2 ilde Burdur ve Ankara’da ileri tarihlerde randevu bulundu.” ifadelerini kaydetti.

Araştırma sonuçlarına göre, KBB bölümünde 40 ilde randevu bulunamazken bulunamayan randevu oranı yüzde 49 olarak belirlendi. Göz hastalıkları bölümünde ise 34 ilde randevu bulunamadığı iletildi ve bulunamayan randevu oranı yüzde 42 olarak hesaplandı.

HEKİMLER KAMU HASTANELERİNDEN KAÇIYOR
Yalçınkaya’nın yaptığı araştırma sağlık sisteminin durumunu gözler önüne sererken İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Nergis Erdoğan’a göre yetkililerin bir planlama yapmaması sorunu daha da büyütüyor.

Prof. Dr. Nergis Erdoğan, aralarında çocuk hastalıkları branşının da bulunduğu bazı alanlarda uzmanlaşmaya olan ilginin giderek azaldığını vurguladı. Erdoğan, bu ilgisizliğin sebebini “ağır çalışma koşulları ve hasta yükü” olarak değerlendirdi ve ‘‘Böyle olunca hekimler bu alanları seçmek istemiyor, kamudan kaçışlar oluyor” açıklamasında bulundu.

Prof. Dr. Erdoğan, “Geçen gün bir yakınımı Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin aciline kaldırılmıştı. Bir cumartesi günüydü ve ambulanstaki arkadaşların demesine göre, çok sakin bir gündü. Buna rağmen ‘yeşil alan’ denilen yerde 633’üncü hastayı gördüm, sabaha kadar ne olacak kim bilir? Bu durum sürdürülemez.” İfadeleriyle sözlerini noktaladı.

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.