Sivas'ta kendiliğinden yetişiyor - Faydasını bilen kışın bolca yiyor! Kurusu altınla yarışıyor
Sivas'ın verimli topraklarında kendiliğinden yetişen ve birçok faydasıyla dikkat çeken madımak otu, köylüler için önemli bir geçim kaynağı haline gelmiştir. Bu değerli bitki, içerdiği sayısız fayda ile adeta bir sağlık deposudur. Peki, madımak nedir ve faydaları nelerdir?
Madımak Otu Nedir?
Madımak otu, Kuzukulağıgiller familyasına ait, yatık sürgülü gövdesiyle toprak üstünde yayılan ve yenilebilen bir otsu bitki türüdür. Odunsu yapısı ve ufak pembe çiçekleriyle tanınan bu bitki, özellikle çiçek açmayan yeşil gövde kısmı ile tüketilir. Yaklaşık 4-5 cm boyda kızıla çalan yeşil renkli gövdesiyle geleneksel köy mutfağının zengin yemek çeşitlerinden birini oluşturur. Yöresel farklılıklarla değişen isimleri olan madımak, Latince adı Polygonum Cognatum ile bilinir ve Ermenice kökenli bir isme sahiptir.
Madımak Otunun Faydaları
Madımak otu, hem yemek olarak hem de çay şeklinde tüketildiğinde sağlık üzerine birçok olumlu etkiye sahiptir:
1. İdrar Söktürücü Etkisi: Madımak otu, idrar söktürmeye yardımcı olarak idrar yolu enfeksiyonlarının önlenmesine destek olur.
2. Sindirim Sistemi Dostu: Çay olarak içildiğinde bağırsak hareketlerini düzenler ve mide rahatsızlıklarına iyi gelir.
3. Antioksidan Gücü: Vücudun direncini arttırır ve hastalıklara karşı koruma sağlayarak savunma mekanizmasını güçlendirir.
4. Kan Şekeri Dengeleyici: Madımak otu, kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur ve yüksek kan şekerinin düşürülmesinde etkilidir.
5. Zihinsel Canlılık: Taze olarak tüketildiğinde zihinsel yorgunluğa iyi gelir ve zihin üzerinde canlandırıcı bir etki yaratır.
Madımak Yemeği İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?
500 gr madımak
½ çay bardağı pilâvlık bulgur
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı salça
7-8 dilim pastırma veya 1 yemek kaşığı çemen
2 kuru soğan
2 diş sarımsak
yeterince su
tuz
kırmızıbiber
Madımak Yemeği Nasıl Hazırlanır?
Doğada yetişen bir bitki olan madımak toplanır, ayıklanır, yıkanır ve doğranır. Tencereye yağ, yemeklik doğranmış soğan, sarımsak, pastırma konularak çevrilir. Üzerine madımaklar, pilâvlık bulgur, su, tuz ve kırmızıbiber veya biber salçası ilâve edilerek pişirilir. Günümüzde madımak yemeklerine salça konulursa da eskiden madımak pişirirken domates salçası kullanılmazdı. Köylerde madımak yemeği pişirilirken içine su ile birlikte bir su bardağı da süt katılır.
Müjgân ÜÇER (Araştırmacı Yazar) - Nefisyemektarifleri.com
Kaynak:HABER MERKEZİ