Sofranızdan uzak tutun! Kanser riskini artırıyor

Sofranızdan uzak tutun! Kanser riskini artırıyor
Yapılan araştırmalar, birçok kişinin sofrasından eksik etmediği o besinin kanser riskini yüzde 40 oranında artırdığını kanıtladı. Uzmanların ‘Kanserden uzak kalabilmek için sofranızdan uzak tutun” dediği o besin ve zararları haberimizde…

Birçok insanın severek tükettiği, kahvaltılarından eksik etmediği bir besinin kanser riskini artırdığı ortaya çıktı.

Kanser, çağımızın en yaygın görülen hastalıklarından. Kanser ile ilgili yapılan araştırmalarda sebepler en çok dikkat çeken unsur yanlış beslenme. Çok sayıda insan tükettiği besinlerin sadece tadına, lezzetine kanıp sağlığına nasıl etki ettiğini düşünmezken, yapılan araştırmalar, bazı besinlerin kanser riskini yüzde 40 oranında artırdığını kanıtladı.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Coşkun, yaptıkları araştırmaların sonucuna dayanarak kırmızı et, sosis ve salam gibi işlenmiş gıdaların fazla tüketilmemesi uyarısında bulundu.

Fazla sosis tüketimi, bağırsak kanseri riskini yüzde 40 oranında artırıyor. Bir dergide yayınlanan çalışmayla kırmızı et ve işlenmiş gıdaların neden herkeste bağırsak kanseri yaptığıyla ilgili bir soruyu aydınlatıyor.

Amerika Birleşik Devletleri'nde Stern ve arkadaşları tarafından yayınlanan bu çalışmaya 29.482 bağırsak kanseri olan ve 39.635 kanser olmayan kontrol vakası dahil edildi. Bu çalışmada fazla miktarda kırmızı et tüketenlerde yüzde 30, yine fazla miktarda salam, sosis gibi işlenmiş gıda tüketenlerde yüzde 40'dan daha fazla bağırsak kanseri riski tespit edildi.

Sonuçta bu çalışma fazla miktarda kırmızı et ya da işlenmiş gıda tüketen bir kısım insanda, bağırsak kanseri gelişirken neden bazılarında gelişmediğini açıklayabilecek nitelikte. Bu çalışma geliştirildiğinde ve yeni çalışmalarla bulgular doğrulandığında, belki yakın gelecekte kırmızı etin ve işlenmiş gıdaların kimler de bağırsak kanseri riski oluşturduğu, kimler ise bu gıdaları daha güvenli tüketebileceği ortaya söylenebilecek diye konuşuyorlar.

Artık salam, plitonyumla aynı kategoride. Dünya Sağlık Örgütü, eldeki en iyi bilimsel verileri değerlendiren Uluslararası Kanser Araştırmaları Dairesi'nin tavsiyeleri üzerine bu sonuca varıldığını ifade ediyor. Böylece işlenmiş et, plütonyum ve alkol ile aynı kategoriye konulmuş oldu. Bununla birlikte bu ürünlerin ne kadar kansere yol açtığına dair bir bilgi mevcut değil.

Dünya Sağlık Örgütü'nden Dr. Kurt, "Bireylerin işlenmiş et tüketiminden kalın bağırsak kanserine yakalanmaları tehlikesi hala düşük ama risk tüketilen işlenmiş et miktarının artmasıyla yükseliyor" ifadesini kullanıyor.

İŞLENMİŞ ETLERDE RİSK DAHA YÜKSEK
Sosis, öğütülmüş et, baharatlar ve diğer katkı maddeleri ile hazırlanır. Genellikle dana, tavuk ve kuzu etinden yapılmaktadır.

Sucuk, çeşitli baharatlarla tatlandırılmış, öğütülmüş etten yapılan bir tür işlenmiş et ürünüdür. Genellikle sığır koyun ve dana etinden yapılmaktadır.

Salam, öğütülmüş et, baharatlar ve koruyucu maddelerin karıştırılması ile yapılmaktadır. Genellikle dana eti kullanılmaktadır.

Sığır pastırması, etinin tuzlu suya batırılması ve daha sonra kurutulması ile yapılmaktadır.

Sığır jambonu, etinin pişirilmesi ve dilimlenmesiyle yapılır. Baharatlar ve koruyucu maddeler eklenerek daha uzun süre dayanması sağlanabilir.
Konserve et genellikle sığır eti gibi etlerin kutuya veya kavanoza konulması ve koruyucu maddelerin eklenmesiyle yapılır. Konserve etler daha uzun süre dayanması ve kolay taşınması nedeniyle tercih edilmektedir.

SAĞLIĞA ZARARLARI
İşlenmiş et tüketimi sağlık açısından çok büyük zararlara yol açmaktadır. Öncelikle kanser riski. İşlenmiş etlerin tüketimi kolon, mide ve pankreas kanseri riskini artırır. Bir başka zararı kalp hastalıkları. İşlenmiş etler doymuş yağ ve trans yağlar gibi zararlı yağlar içermektedir.

Bu yağlar kolesterol seviyesinin artmasına ve kalp hastalıkları riskinin artmasına yol açar. İşlenmiş etlerin yüksek tuz içeriği, yüksek tansiyon riskini artırmaktadır. Aşırı tuz tüketimi, kan basıncının yükselmesine ve kalp sağlığıyla ilgili birçok soruna yol açmaktadır. İşlenmiş etlerin düzenli tüketimi tip 2 diyabetin riskini artırmaktadır. Bu etlerin yüksek yağ ve kalori içeriği insülin direnci gibi risk faktörlerine yol açar.

Obezite, işlenmiş etlerin yüksek kalori içeriği obezite riskini artırır. Obezite, kalp hastalıkları, diabet ve diğer birçok sağlık sorununa yol açar. Bağırsak sağlığı, işlenmiş etlerin yüksek yağ ve düşük dif içeriği bağırsak sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olmaktadır.

Düzenli işlenmiş et tüketimi, kabızlık, iritab bağırsak sendromu ve diğer bağırsak sorunlarına yol açar. Ve bir başka zararı, vitamin ve minerallerin eksikliği. İşlenmiş etler, vitamin ve ve mineraller açısından zengin değildir ve tüketicilerin diyetlerine yeterince sağlıklı besinler eklemesi gerekebilir.

Kaynak:HABER MERKEZİ