SÜ’den hamileleri sevindirecek buluş: Fıstık Topu

SÜ’den hamileleri sevindirecek buluş: Fıstık Topu
Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Seyhan Çankaya’nın geliştirdiği "Fıstık Topu" doğum sürecinde hamilelere kolaylıklar sağlıyorSelçuk Üniversitesi (SÜ) Sağlık Bilimleri...

Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Seyhan Çankaya’nın geliştirdiği "Fıstık Topu" doğum sürecinde hamilelere kolaylıklar sağlıyor

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Seyhan Çankaya tarafından hazırlanan "Fıstık Topu Kullanımının Doğum Hafızasına, Doğum Memnuniyetine, Doğum Sürecine ve Yenidoğan APGAR Skoruna Etkisi; Randomize Kontrollü Çalışma" adlı proje Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı tarafından desteklenmeye hak kazandı.

Türkiye'deki sezaryen oranı yüzde 53’lere yükselirken, bu rakamın Avrupa Birliği ülkelerinden daha yüksek olduğu bildirildi. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) önerdiği oran ise yüzde 5 - 15 aralığında. Doç. Dr. Seyhan Çankaya, normal doğumun tercih edilmesine yardımcı olmak amacıyla "Fıstık Topu Kullanımının Doğum Hafızasına, Doğum Memnuniyetine, Doğum Sürecine ve Yenidoğan APGAR Skoruna Etkisi; Randomize Kontrollü Çalışma" isimli bir proje hazırladı.

Doğum eyleminde fıstık topu kullanımının doğum hafızası, doğum memnuniyeti, doğum süreci ve yeni doğanın sağlık durumu üzerindeki etkisinin araştırıldığı proje ile olumlu doğum hafızasını artırmak, pozitif doğum algısı geliştirmek, anne adaylarının doğum memnuniyetini sağlamak ve doğum sürelerini kısaltmak hedefleniyor.

Proje hakkında bilgi veren Doç. Dr. Çankaya, “Proje, normal doğumları ebelerin yaptırdığı bir hastanenin doğum kliğinde yürütülecek. Kliniğe kabul edilen anne adayları, deney ve kontrol grubuna ayrılacak. İlk önce fıstık topu grubuna atanan gebelere fıstık topu ile kullanılacak pozisyonlar uygulamalı olarak araştırmacılar tarafından gösterilecek ve doğum eylemi sürecinde bu pozisyonlar yaptırılacak. Kontrol grubunda bulunan gebelere ise rutin doğum eylemine yönelik ebelik bakımı dışında herhangi bir müdahale yapılmayacak. Her iki gruptaki gebeler, doğum eylemi süreci boyunca ve doğum sonrasında araştırmacılar tarafından takip edilecek ve gebeler yalnız bırakılmayacak” dedi.

Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Emine Arslan da “Ebelik Bölümümüz, güçlü bir akademik kadroya sahip. Lisans ve lisansüstü eğitimlerimizi fakültemize bağlı Selçuk Ecza Simülasyon Ünitesinde yapıyoruz. Türkiye’de sadece birkaç üniversitede bulunan Merkez, birçok ulusal projeye de ev sahipliği yapıyor. Yürütücülüğünü Doç. Dr. Seyhan Çankaya’nın yaptığı bu proje, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı tarafından desteklenmeye hak kazandı. Hocamızı ve ekibini tebrik ediyorum” ifadelerini kullandı.

HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.