Taban fiyatlar Sarayönü çiftçisinin beklentisini karşıladı
Toprak Mahsulleri Ofisi’nın açıkladığı 2023 hasat dönemindeki arpa, buğday alım taban fiyatları, Sarayönü çiftçisinin beklentisini karşıladı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, tarafından yapılan açıklamaya göre prim desteği ile birlikte ekmeklik buğday fiyatı 9 bin 250 lira, arpa fiyatı ise 7 bin 500 lira oldu.
2022 yılında sert ekmeklik buğdaya ton başına 6 bin 50 lira ve 1000 lira prim, arpaya ise ton başına 5 bin 500 lira ve 500 lira prim ödemesi yapılmıştı.
Çiftçiler ve sektör temsilcileri, belirlenen fiyatın tatmin edici olduğunu, ancak girdi maliyetlerinin de ivedilikle düşürülmesi gerektiğini söylüyor.
“RAKAMLARDAN MEMNUNUZ”
İlçede üretim yapan çiftçilerden Ahmet Turan devletin çiftçinin yanında olduğunu belirtti.
Turan açıklamasında “Cumhurbaşkanımızın açıklamış olduğu buğday taban alım fiyatı oldukça güzel. Özellikle bahar mevsiminin yağışlı olması sebebiyle dönümde ortalama 900-1000 kilo ürün alınırsa, çiftçilerimiz için muhteşem bir sezon olur. Dönümde ortalama masraf 400 kilo civarında. Hasat sonucu bu masraf çıktığı zaman, kalanı direk kar olarak çiftçinin cebine girecek. Ama bizim çiftçimizi memnun etmek kolay değil.
İşini ehliyle yerine getiren çiftçilerimiz, piyasada da açıklanan fiyattan ürünlerine alıcı bulabilirse eğer son yıllarda görülmemiş bir berekette sezonu tamamlar. Gübre fiyatları geçtiğimiz yıla göre azaldı, keza mazot fiyatları da aynı şekilde. Çiftçi bu fiyattan ürününü satar, yeni sezona da iyi hazırlanırsa, Rabbimin de izniyle bir daha sıkıntı yaşamayız” ifadelerini kullandı.
“BİZİM TEK SIKINTIMIZ ÜRÜNÜMÜZÜ ZAMANINDA TESLİM EDEMEMEK”
Gözlü’de üretim yapan çiftçilerden Kazım Karaca, açıklanan fiyattan memnun olduğunu dile getirerek, bir çiftçi olarak tek sıkıntılarının ürünlerini doğru zamanda TMO’ya teslim edememek olduğunu belirtti.
Karaca bu yıl verimin oldukça iyi olduğunu belirterek “Yağmurdan dolayı yer yer zarar olsa da bu yıl verim iyi olacak gibi gözüküyor. Bizim burada asıl sıkıntımız üreticinin zamanında TMO’ya ürününü verememesidir. Alım alanları ve kapasiteleri artırılmalı” dedi.
“FİYATLARDAN OLDUKÇA MEMNUN KALDIK”
Açıklanan fiyatlar üreticileri memnun ederken, konu ile ilgili açıklamalarda bulunan zahirecilerden Ramazan Küçükyangöz şu ifadelere yer verdi:
“Bir üretici ve tüccar olarak devletin hububatta açıkladığı fiyatlardan oldukça memnun kaldık. Bu fiyattan memnun olmayacak çiftçi yoktur bence. Fiyatlar güzel ama önemli olan piyasada karşılığını bulması. Henüz borsalarda bir hareketlilik yok. Buğday 7 bin 500, arpa ise 6 bin 250 liradan işlem görüyor. Bu sene rekolte beklentisi de oldukça yüksek. TMO’larda ve depolarda olan ürünler piyasaya sunulduktan sonra piyasanın fiyat dengesi belli olur. Tüm üreticilerimize hayırlı olsun, eğer açıklanan rakamlar piyasalara etki ederse çiftçiler ve tüccarlar için bereketli bir yıl olur” dedi.
“FİYAT İYİ AMA MALİYETLER DE ÇOK YÜKSEK”
Bölge çiftçilerinden Hikmet Gül, açıklanan buğday ve arpa alım fiyatlarının tatmin edici ancak girdi maliyetlerinin hala yüksek olduğunu söyledi.
İşçilikte fiyatların yüzde 200 arttığını, mazotun, biçerdöverin, yedek parça, gübre, enerji maliyetinin yükseldiğine dikkat çeken Gül, fiyat belirlenirken, girdi maliyetlerindeki artışların göz önüne alınması gerektiğine vurgu yaparak
“Önemli olan açıklanan fiyattan öte, girdi maliyetlerini düşürmek. Mazota geçen gün zam geldi. Girdi maliyeti yüksek olunca çiftçi yeterince para kazanamaz.” şeklinde konuştu.
Haber: Mücahit Enes TURBİL
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.