Tarım sigortasında kurutmalık üzüm zararına rekor ödeme

Tarım sigortasında kurutmalık üzüm zararına rekor ödeme
Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü verilerine göre, 2023 yılında devlet destekli tarım sigortaları kapsamında üreticilere en fazla hasar tazminatı kurutmalık üzüm için ödendi. Ürün bazında yapılan ödemelerde kurutmalık üzüm, yüzde 23,8'lik payla ilk sırada yer aldı.

10 Milyar Lirayı Aşan Prim Desteği

Devlet destekli tarım sigortaları kapsamında üreticilere 2023 yılında toplam 10,5 milyar liralık prim desteği sağlandı. Yılın ikinci yarısında bu rakam 8,6 milyar lirayı buldu. Aynı dönemde toplam sigorta bedeli ise 1 trilyon lirayı aştı.

Geçen yıl 3 milyon 261 binin üzerinde tarım sigortası poliçesi düzenlendi. Bu poliçelerin yüzde 82,7'sini bitkisel ürün sigortası oluşturdu. Büyükbaş ve küçükbaş hayvan sigortalarının payı ise sırasıyla yüzde 13 ve yüzde 2,7 olarak kaydedildi.

Bitkisel üretimde 35 milyon dekar, sera alanlarında ise 150 bin dekar alan sigortalandı. Ayrıca 6,9 milyon büyükbaş ve 14,5 milyon küçükbaş hayvan da sigorta kapsamına alındı.

Hayvan ve Bitkisel Üretim İçin Milyarlarca Lira Hasar Ödemesi

2023 yılında üreticilere yapılan toplam hasar tazminatı ödemesi bitkisel üretim branşında yaklaşık 7 milyar lira, hayvansal üretim branşında ise 5 milyar lira oldu.

Bitkisel üretimde en fazla zarar, dolu olaylarından kaynaklandı. Bu nedenlerle ödenen tazminat 3,7 milyar lirayı buldu. Dolu olayını sırasıyla don (%25,9) ve kuraklık (%6,1) takip etti.

Hayvancılık alanında ise en çok hasar ödemesi hayvan ölümleri (%39,1) nedeniyle gerçekleşti. Ölen hayvanlar için 1,97 milyar lira, yavru atma ve zorunlu kesim gibi nedenlerle de önemli miktarda ödeme yapıldı.

Kurutmalık Üzüm İlk Sırada

Ürün bazında değerlendirildiğinde, geçen yıl üreticilere yapılan hasar ödemelerinde ilk sırada kurutmalık üzüm (%23,8), ikinci sırada buğday (%20,6), üçüncü sırada ise sofralık üzüm (%12,4) yer aldı. Bir önceki yılın lideri ise kayısı olmuştu.

Devlet destekli tarım sigortaları sayesinde üreticiler hem risklere karşı korunuyor hem de doğal afet ve hastalıklar karşısında ekonomik güvence altına alınmış oluyor. IPARD programı ve TKDK destekleriyle bu sigorta sisteminin kapsamı her geçen yıl genişletiliyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.