TERMİNATÖR BÖCEKLER İŞ BAŞINDA
Tarım ve Orman bakanlığı il ve ilçe müdürlükleri aracılığıyla 'Çam Kese' böceğiyle biyolojik mücadelede her yıl 400 bin terminatör böcek üretiyor. Bu üretilen böcekler yaban arıları, çıyanlar ve diğer yırtıcılar da mücadelede çalışanlara destek oluyor.
Türkiye'de yaygın olan çam kese böceklerinin özellikle Akdeniz, Ege ve Marmara bölgelerinde kızılçam ve karaçam ağaçlarında görülüyor. Nisan sonu ve mayıs ortasına kadar geçen sürede erginleşip kelebek olabilmek için ağaç gövdelerinden toprağa inen tırtıllar bu dönemde yoğun gözlemleniyor.
Çam kese böcekleri ağaçlara zarar veriyor ve kızılçam ve karaçamların iğne yapraklarını yiyor. Sayıları çok fazlaysa ağaçları tamamen çıplak hale de getirebiliyorlar. Yaprakları kalmayan bir ağaç ise fotosentez yapamadığından, asimilasyon kaybına uğruyor ve zayıf düşüyor.
Bu durumda sağlık durumu bozulan ağaçlar, kabuk böceklerinin saldırısına da açık hale geliyor. Akdeniz Bölgesi'nde çam kese böcekleri sonrasında görülen Akdeniz çam kabuk böceği ağaçların kurumasına neden olabiliyor.
Kaynak:HABER MERKEZİ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.