Turan, "tarlalarda gelişim güzel"
Tarım sektöründe faaliyet gösteren Ziraat Teknisyeni Halil İbrahim Turan, ekili tarlalardaki hububatın gelişim durumunu değerlendirdi.
Gelişim açısından hububatların istenen seviyede olduğunu belirten Turan, bahar yağışlarının istenen seviyede olması ile çiftçilerin güzel bir harman dönemi yaşayabileceğini umduğunu söyledi.
Turan, yaptığı açıklamada, “Eylül sonu ve Ekim başı itibariyle ekimi yapılan tarlaların, hububat verimi gayet iyi durumda. Ama her ne sebeple olursa olsun Ekim sonu ve Kasım başında ekim yapılan tarlaların, ürün vermesi gecikse de yağışlarla birlikte bu durum telafi edildi. Şubat sonu itibariyle üre gübresi uygulayacak olanların, bir an önce tarlalarına gübrelerini atması gerekiyor. Azotlu gübre uygulamasının da yapılması şart.” dedi.
Tarlalarda olumlu yönde bir gelişme olduğunu ifade eden Halil İbrahim Turan, “15 derece sıcaklıktan sonra, ekinler normal aktivitelerine devam ettikleri için, henüz çıkış dönemini tamamlamamış ürünler gelişimlerini sürdürmeye devam ediyorlar. Kar ve yağmurdan ötürü kayıp problemi ortadan kalktı. Kök çürüklüğü ve diğer hastalıklar mevcut değil. Zabrus en çok zarar verebileceği dönem de, çiftçilerimizin tarlalarını kontrol etmesi lazım. Mart ve Nisan aylarında yağmur yağdığı zaman ekinler normal bir şekilde çıkış yapacaktır” diye konuştu.
Gübrelemenin önemine değinen Turan, şunları söyledi:
“Bu mevsim itibariyle, perçin ve kök salarak 4 veya 5 yapraklı olduğu görülmekte. Hububatta yapılan gözlemlerde yer yer yabancı otların türediği görülmekte, Nisan başı itibariyle çıkışı tamamlanır. Arpalarda yer yer sararma olmasına rağmen, havaların ısınmasıyla bu sorun ortadan kalkacak. Kar yağmadan önce gübre uygulaması yapanların arazi durumları çok iyi çünkü gübre atıldıktan sonra yağış çok önemli. En önemli işlem azotlu gübrenin bir an önce atılması gerekiyor.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.