"Turistik Bölgelerde İtfaiye Amirliği Kurulmalı!"

"Turistik Bölgelerde İtfaiye Amirliği Kurulmalı!"
Selçuk Üniversitesi Sivil Savunma ve İtfaiyecilik Bölüm Başkanı Abdullah Koca, turistik bölgelere itfaiye amirliklerinin kurulmasını önerdi.

Öğretim Görevlisi Koca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yangın yönetmeliğine uygun olarak inşa edilen yangın merdivenleri ve alınan güvenlik önlemlerinin, olası faciaları engelleme açısından büyük önem taşıdığını vurguladı.

Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi'ndeki Grand Kartal Otel'de 78 kişinin hayatını kaybettiği yangında dışarıda bir yangın merdiveninin bulunmadığını gözlemlediğini belirten Koca, yönetmeliğe göre 21,5 metreye kadar olan binalarda içeride yangın merdivenlerinin zorunlu olduğunu, ancak 21,5 metreden yüksek binalarda yangın merdivenlerinin dışarıda olması gerektiğini ifade etti.

Koca, yangın merdivenlerinin dayanıklı malzemelerden inşa edilmesi gerektiğini belirterek, şu şekilde konuştu:

"Yangın merdivenleri, yangında insanlar oradan tahliye olacağı için iniş çıkışın rahatça yapılabileceği şekilde ve dayanıklı malzemeden yapılmalı. Denetimler yapılırken, ruhsatlar verilirken, detaylı şekilde incelenmesi gerekiyor. Buna göre de uygunluk raporlarının, itfaiyeler tarafından ruhsatlarının verilmesi gerekiyor.

Bu tip yerlerde sağlam malzeme, alüminyum, demir veya bazı yerlerde çelik kullanılması lazım. İnsanların kalabalık olduğu yerler otellerdir, alışveriş merkezleridir, sinema salonlarıdır, büyük yurtlardır, okullardır. Bu tip yerlerde bunlara çok dikkat edilmesi gerekiyor.

Malzemeden kesinlikle kaçınılmaması gerekiyor. Basından da takip ediyoruz, çok ciddi anlamda ihmaller söz konusu. Orada küçücük önlemlerin alınmamasından dolayı maalesef bugün çok sayıda vatandaşımız canından oldu."

Yangın merdivenlerinin yönetmeliğe uygun şekilde inşa edilmesinin önemine dikkat çeken Koca, oteller ve büyük işletmelerde insanların hızlıca tahliye edilebilmesi için yangın merdiveninin en az 120 santimetre genişliğinde olması gerektiğini belirtti.

Yangın merdivenlerinin kesinlikle binaların ortasında olmaması gerektiğini vurgulayan Koca, "(Grand Kartal Otel) Etrafındaki farklı işletmelere baktığımız zaman hepsinin yangın merdivenlerinin dışarıda olduğunu görüyoruz. Bu otelde de bu şekilde olmuş olsaydı, bu tarz şeylerle karşılaşmayacaktık ve yangın güvenlik sistemleri de tam teşekküllü şekilde çalışmış olsaydı, bu kadar vatandaşımızın canına mal olmazdı." değerlendirmesinde ulundu.

Yangın uyarı ve söndürme sistemleri önemli

Abdullah Koca, yangın çıkış kapıları konusunda farkındalık oluşturulması gerektiğine dikkati çekerek, "Özellikle büyük yerlere (işletmelere) gittiğimde kapıları kontrol ediyorum ama çoğunda maalesef bu tip yerlerde ya kilitli olduğunu görüyoruz ya da yangın merdivenlerinin veya kapılarının önüne malzemelerin konulduğunu görüyoruz.

O kapılar çıkış yeri, tahliye yeri olduğu için bunların kesinlikle açık olması gerekiyor ve o tip yerleri fazla eşyalarla da kapatmamamız gerekiyor. Koridorlarda alarm sistemi, odalarda gaz maskeleri, yangın söndürme sistemleri bulunması, alışveriş merkezlerinde veya otellerde önemli faciaların önüne geçebilir." ifadelerini kullandı.

Yangına itfaiyenin hızlı müdahalesinin kritik öneme sahip olduğunu vurgulayan Koca, Grand Kartal Otel’de itfaiyenin ihbardan 45 dakika sonra olay yerine ulaşabildiğini belirterek, şunları söyledi:

"Yangın çok hızlı yayıldığı için 45 dakika çok büyük zaman. İklim özellikleri, coğrafi şartlar da buna ekleniyor ki burası dağlık bir yer. Büyük işletmeler kendi itfaiye birliklerini oluşturabilir. Belediye itfaiyesinin geç geldiği söyleniyor. Benim görüşüm, bu tip yerler turistik yerler olduğu, büyük işletmeler bulunduğu için belediyeler grup amirlikleri, itfaiye birlikleri açabilir. Bunlar zor şeyler değil."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.