Üreticilere süt hijyeni anlatıldı
Özellikle süt hijyeni hakkında bilgi veren Müdür Akmaz, ''Sağlıklı bir inek, koyun veya keçi memesinden salgılanan süt herhangi bir şekilde kirlilik ya da mikrop taşımaz. Sütün temiz ve sağlıklı bir insan gıdası olarak kullanılmasını sağlamak için üretimin her aşamasında her türlü kirliliğin bulaşmasını önlemek gerekmektedir. Sütteki problemler, çiftlikte, sağım aşamasında soğutmada veya depolamada başlayabilir. Unutulmamalıdır ki, süt her türlü bakteri, maya ve mantarın içinde çok hızlı üreyebileceği mükemmel bir ortamdır. Bu nedenle çiftlikte temizlik ve hijyen çok önemlidir.
Temiz süt üretmek için belli temel önlemleri almak, sütün bozulması ve reddedilme riskini önler. Kirli hayvanlardan özellikle meme, meme başı ve kuyruğa dışkı bulaşması, kirli ellerden, kirli ekipmandan, meme ve meme başlarının sağım öncesi temizlenip dezenfekte edilmemesi gibi yanlış sağım uygulamalarından, ön sağımda anormal ( kanlı hastalıklı pıhtılı) sütün tespit edilmeden süt tankına karışması, süt sağım makinasının ve depolama tankının erimiş, deforme olmuş lastikleri arasına giren kirler, dışkılar, böcek ve tüyler, sağım makinasının sağım sonrası yetersiz temizlenmesi ve yetersiz dezenfeksiyonu nedeniyle süte bakteri bulaşması sütü kirletebilir.
Bunun için tüm hayvanlar temiz tutulmalı. Yatma yerleri yeterli büyüklükte, kuru ve temiz olmalıdır. Hayvanların geçiş yolları dışkı ve idrardan arınmış temiz olmalıdır.. Yemleme alanları, yürüyüş alanları ve geçişler dışkılardan arınmış havalı temiz olmalıdır'' ifadelerini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.