Uzmanlar uyarıyor: Tatlandırıcı, şekerden beter!

Uzmanlar uyarıyor: Tatlandırıcı, şekerden beter!
Yeni bir araştırma, yapay tatlandırıcı olarak bilinen sukralozun, beynin iştah kontrol merkezlerini olumsuz etkileyerek, sofra şekerine kıyasla daha hızlı açlık hissi yarattığını ortaya koydu.

Yapay tatlandırıcılar, özellikle sukraloz, son zamanlarda yapılan bir araştırma ile beyin üzerindeki olumsuz etkileri bakımından daha yakından incelendi. Güney California Üniversitesi’nde yapılan çalışma, sukraloz ve şekerin beyin üzerindeki etkilerini karşılaştırarak, hipotalamus bölgesindeki değişimleri gözler önüne serdi.

Hipotalamus, vücut ağırlığını ve iştahı düzenleyen önemli bir beyin bölgesidir. Çalışma, sukraloz tüketildiğinde bu bölgedeki aktivitenin arttığını ve beynin iştahı kontrol eden alanlarına daha fazla kan akışı gönderildiğini gösterdi. Bunun anlamı, sukraloz tüketen kişilerin şekerle kıyaslandığında daha hızlı acıkabilecekleri ve dolayısıyla daha fazla yemek isteyebileceğidir.

Çalışmada 75 yetişkinin katılımıyla, sukraloz ve şekerin beyin üzerindeki etkileri ayrıntılı bir şekilde karşılaştırıldı. Katılımcılara, sukraloz ve şeker içeren içecekler verildikten sonra beyinlerindeki değişiklikler incelendi.

Araştırma sonuçlarına göre, şeker tüketildiğinde hipotalamusa giden kan akışı azaldı ve katılımcılar, şeker tükettikten sonra daha az açlık hissettiklerini bildirdiler. Ancak, sukraloz alındığında bu durum tam tersine işledi ve katılımcıların açlık seviyeleri şeker tüketimine göre belirgin şekilde daha yüksek oldu.

Nature Metabolism dergisinde yayımlanan bu çalışma, yapay tatlandırıcıların uzun vadede kilo kontrolü sağlamada ya da şeker isteğini azaltmada beklenen faydaları sağlamayabileceğini ortaya koyuyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından daha önce yapılan uyarılar, bu tatlandırıcıların zararsız olduğu düşünülse de DNA hasarı, glukoz toleransında bozulma ve bağırsak mikrobiyotasında değişiklik gibi sağlık sorunları ile ilişkilendirildiğini vurgulamıştı.

Yeni çalışma, tatlandırıcıların potansiyel sağlık risklerini gözler önüne sererken, bu maddelerin sağlıklı bir yaşam tarzına katkı sağlamadığını düşündürmektedir.

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.