Yargıtay'dan konut kirasında kritik karar! Yüzde 25 sınırı kalkıyor mu?
Konut kiraları, yüksek enflasyon ve inşaat maliyetlerine bağlı olarak fahiş oranda artmıştı. AKP iktidarı, bu sorunun çözümü için kira artışlarına yüzde 25 sınırı getirmişti. Ancak bu karar ev sahipleri tarafından uygulanmamış, konut kiraları yüzde 300’leri bulan oranlarda artmıştı.
Ancak İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 54. Hukuk Dairesi, kira artışlarında olağanüstü durumların dikkate alınması ve hakkaniyete uygun bir karar verilmesi gerektiğini belirterek, bu sınırın 'adil olmadığına' karar verdi.
İstinaf mahkemesinin 'kiralarda yüzde 25 artış düzenlemesini' sorgulayan karar, İstanbul'un Eyüpsultan ilçesinde bir kiracı, 2019 yılında kiraladığı evinin kira bedelini 2021 yılında yıllık yasal artış oranları doğrultusunda güncelledi. Ancak ev sahibi, kiracının yaptığı artışın, bulunduğu sitedeki emsal taşınmazların kira rayiç bedellerinin altında olduğunu iddia ederek, olayı yargıya taşıdı.
YEREL MAHKEME KURALLARI BELİRLEDİ
Mahkemenin kararında her somut olayın özelliğine göre, uyarlama talep edilen taşınmazın mevcut durumunun dikkate alınması gerektiği vurgulanarak, yerel mahkemece uyarlama davalarında uygulanması gereken kurallar belirtildi.
Kararın devamında, "Bu kapsamda, konuyla ilgili uzman üç kişilik bir bilirkişi kurulundan alınacak rapor ile kiralananın niteliği, kullanım alanı, konumu, bölgedeki kira ücretlerini etkileyecek imar ve ticaret değişiklikleri, emsal kira bedelleri, vergi ve amortisman giderlerindeki artışlar, döviz kurlarındaki ani iniş ve çıkışlar ile ülkeyi etkileyen ciddi ekonomik kriz veya doğal afetlere bağlı olarak ödeme esaslarının yeniden düzenlenmesini gerektirecek durumların varlığı araştırılarak değerlendirilmelidir. Bu veriler ışığında bir rapor alınmalı ve oluşacak sonuca göre hakkaniyete uygun bir hüküm verilmelidir" denildi.
"KİRA TESPİT DAVASI AÇMAK İÇİN 5 YIL GEREKLİ"
İktidarın konut kiralarında yüzde 25 artışa sınırlama getiren düzenlemesini göz ardı eden mahkeme kararı, avukat Özgür Kip tarafından değerlendirildi. Kip, "Normalde kira tespit davası açmak için 5 yıl süre gereklidir. Ancak burada mahkeme, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik kriz ve enflasyona bağlı olarak değer kaybının tespiti için bu sürecin hızlandırılmasını istemiştir.
Bilirkişiden alınacak rapor doğrultusunda mahkemenin karar vermesi beklenmektedir" şeklinde konuştu.
Avukat Kip'in ifadesine göre, "Kira anlaşmazlığında ülkenin içinde bulunduğu ekonomik şartlar, enflasyon, kur ve doğal afet gibi olağanüstü durumlarla davanın koşulları gerçekleşmişse, bu karar emsal teşkil etmektedir. Kira uyarlamasında bu şartlar oluşmuşsa, mevcut yüzde 25'lik kira sınırının uygulanmayacağını belirten mahkeme, bu kararıyla yüzde 25'lik sınırın ötesine geçmiştir" ifadelerini kullandı.
Kip, "Dava koşulları gerçekleşmiş ise, bu karar emsal teşkil eder. Mahkemenin bu kararı, kiracıları olumlu bir şekilde etkileyebilir" dedi.
Kaynak:HABER MERKEZİ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.