Yaz yağmurları bitkilerin sitesini azalttı
Konya'da son günlerde devam eden aşırı sıcaklıklar ve güneş hafta sonu yerini yağmura bıraktı. Yağışlı hava insanları bir nebze de olsa serinletirken, ovada ekili olan baharlık ürünlerin de üzerindeki sıcak stresini azalttı
Konya Ovası'nda ekili olan ayçiçeği, şeker pancarı, mısır ve patates gibi ürünler yüksek hava sıcaklığından dolayı etkilenmişti. Sarayönü MYO eski müdürü ve Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, “Yağışlar baharlık ürünlere yani mısır, şeker pancarı, patates, ayçiçeği gibi ürünlere az da olsa katkı sundu. Çok şiddetli yağış olmadı sadece, son 15-20 gündür etkili olan sıcak havanın baharlık ürünler üzerindeki olumsuz etkisini bir nebze de olsa rahatlattı” dedi.
Konya ovasında ki rekolte kaybı ile ilgili olarak da açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Soylu; “Ovada genellikle 2 milyon ton buğday, 1 milyon ton da arpa rekoltesi olurdu genelde ancak bu yıl az yağış nedeni ile rekoltelerin yüzde 40 civarlarında düştüğünü söylemek mümkün” dedi.
“SICAĞI SEVEN BİTKİLER BİLE YÜKSEK SICAKLIKTAN ETKİLENDİ”
Yağışların, baharlık ürünler üzerindeki sıcaklıklardan dolayı oluşan olumsuz etkiyi az da olsa aldığını ifade eden Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu sözlerine ise şu şekilde devam etti: “Türkiye genelinin yüzde 90’nında hububat hasadı tamamlandı. Etkili olan yağışların hububatla bir alakası yok ancak baharlık ürünlere yani mısır, şeker pancarı, patates, ayçiçeği gibi ürünlere az da olsa katkı sundu. Çok şiddetli yağış olmadı sadece, son 15-20 gündür etkili olan sıcak havanın baharlık ürünler üzerindeki olumsuz etkisini bir nebze de olsa rahatlattı. Yani yağışlar bitkilerin stresini azalttı diyebiliriz. Sıcağı seven bitkiler dahi, hava sıcaklığı 35-36 derecenin üzerine çıktığı zaman strese girebiliyorlar.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.