Yem fiyatları üreticinin canına tak etti
Sarayönü’nde büyükbaş hayvan üreticileri, yem fiyatlarına gelen zamların altına ezildi. Üreticinin ayakta kalmaya mecali kalmazken, girdi maliyetleri her geçen gün daha da artıyor. Yem fiyatları bu girdi maliyetlerinin en önemli kalemini oluşturuyor. Son birkaç ay içerisinde üst üste gelen zamlarla birlikte 100 lira bandını geçen yemin torbası, üreticileri kara kara düşündürüyor. Bazı üreticiler işin içinden nasıl çıkacağını bulmaya çalışırken, bazı üreticiler de çoktan hayvanlarını satarak üretimi bıraktı.
Sarayönü’nde hayvancılık yapan üreticiler artık yem fiyatlarıyla başa çıkamıyor. Üreticiler yem fiyatlarından dolayı hayvanlarını kestirerek azalttıklarını belirtirken, yeme bir düzenleme getirilmezse hayvancılığı bırakacaklarını söylüyor. Bazı üreticiler ise çoktan hayvancılığını bıraktığını ifade ediyor.
Sanayicilerin piyasayı istediği gibi yönettiğini ifade eden üreticiler, dolara bakmaksızın yem fiyatlarının sürekli yükseldiğini belirtiyor.
Üreticiye destek olmaya çalışıyoruz
Sanayicilerin ve esnafların fırsatçılık yaptığını dile getirerek üreticilere ellerinden geldiğince destek olmaya çalıştıklarını ifade eden Ladik Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mustafa Çoban, “Üreticilerimize destek olmak için gelen zamları olabildiğince geç yansıtmaya çalışıyoruz. Bizim işimiz üreticilere destek olmak. Üreticilerimiz için tüm kolaylıkları sağlamaya çalışıyoruz. Yem fiyatları bu şekildeyken üreticilerimiz zor ayakta duruyor. Hayvanına 100 liraya yem yediren üretici ayakta kalamaz. Son tüketiciyi de düşünmek lazım. Süte zam istemekten ziyade yem fiyatlarının düşürülmesi gerekiyor. Girdi maliyetleri çok yüksek.” şeklinde konuştu.
Fırsatçılık yapılıyor
Sarayönü Süt Üreticileri Birliği Başkanı Murat Ceran, sanayicinin ve yem fiyatlarının üreticiye göz açtırmadığını anlatarak, yaptığı açıklamada, “Hayvancılık yapan tüm üreticilerimiz gerçekten mağdur. Bankalara borçlu olan üreticilerimiz var. Yem alıp başını gidiyor. Bugün piyasada 100 lirayı geçti. Nerede bunda istikrar. Sanayici yemlere yaptığı afaki zamlarla üreticiye nefes aldırmıyor. Üreticilerimize destek olmak için yem fiyatlarını olabildiğince alt sınırdan satmaya çalışıyoruz. Devletin üreticinin yanında olmasını istediğimiz bu günlerde sanayicilere ve yem fiyatlarına müdahale edilmesi gerekiyor. Yem fiyatlarına tavan fiyat uygulaması getirilmeli.” dedi.
Hayvancılığı bıraktık
Hayvancılık yapan Süreyya Kiraz, maliyetlerden dolayı hayvancılığı bıraktığını ifade ederek, “Bir ton saman 700 lira olmuş. Bir torba yem 100 lira olmuş. Girdiler yüzünden sattım ineklerimi. Süt 2 lira 10 kuruş. 30 hayvanım vardı şimdi 2 danam kaldı. Sürekli zarar etmektense sattım kurtuldum.” dedi.
Üretici Halil Alp de “Benim on hayvanım vardı. Sattım hepsini, üç tane besi kaldı. Onları da kestirdikten sonra bir daha almayacağım. Sattığımız süt aldığımız yemi karşılamıyor. İşin içinden çıkmayınca sattım kurtuldum.” şeklinde konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.