Yüzde kalıcı iz bırakmaması için sivilceler mutlaka tedavi edilmeli

Yüzde kalıcı iz bırakmaması için sivilceler mutlaka tedavi edilmeli
Uzmanlar, günümüzde her yaş grubunda özellikle de ergenlik dönemindeki gençlerin yüzde sekseninde görülen önemli bir cilt sorunu olan aknenin (sivilce) hasta yaşı ve sivilce tipi ayırt edilmeksizin tedavi edilmesi gerektiğini...

Uzmanlar, günümüzde her yaş grubunda özellikle de ergenlik dönemindeki gençlerin yüzde sekseninde görülen önemli bir cilt sorunu olan aknenin (sivilce) hasta yaşı ve sivilce tipi ayırt edilmeksizin tedavi edilmesi gerektiğini belirterek, aksi halde ilerde yüzde iz bırakma riski taşıdığı uyarısında bulunuyor. Yüzde kalıcı iz bırakmaması için sivilceler mutlaka tedavi edilmeli

Konu ile ilgili açılamalarda bulunan Özel Büyükşehir Hastanesi Cildiye Uzmanı Dr. Nesibe Cumbul, sivilce tedavisinin hasta ve hekim işbirliği ile başladığını belirtti. Hasta açısından uyum ve sabrın tedavide ilk basamağı oluşturduğunu ifade eden Cumbul, aknenin düzelmesinin uzun süreli tedaviyi gerektirdiğini, amaçlarının üç gün sonrasında geçici rahatlama değil, kalıcı iyileşmenin sağlanabilmesi olduğuna vurgu yaptı.

Tedavide Etkinlik 4 Hafta Sonra Başlar

Akne tedavisinde ilk önce sivilcenin tipinin belirlenmesi gerektiğini belirten Dr. Cumbul, ‘‘İltihaplı, cilt altında apseli aknelerde dıştan sürme, ağızdan antibiyotik, benzoil peroksit gibi ilaçlar gerekirken; siyah nokta, beyaz nokta gibi komedonal aknelerde retinol, retinoik asitli kremler ve izotretinoin içeren haplar kullanılabilir. Hastalar önerilen kremleri en az 8-12 hafta kullanmalıdır. Tedavide etkinlik dört hafta sonra başlamaktadır. İlk üç hafta içerisinde kullanılan ilaçlar, ciltte soyulmalara sebep olabilmekte ve aknelerde artış görülebilmektedir. Hastalarımız böyle bir durumla karşılaştığında tedavi işe yaramadı düşüncesi ile tedaviyi yarıda kesmemelidir.” diye konuştu.

Hasta Cilt Bakımına Özen Göstermelidir

Tedaviye uyumun yanında hastanın kendi cilt bakımını yapması gerektiğini de söyleyen Dr. Cumbul, şöyle devam etti: “Günde iki kez salisilik asit,meyve asidi veya çay ağacı yağı içeren cildi ölü tabakadan arındırıcı temizleyici kullanmak cilt bakımını destekler.Gün içerisinde nemlendirici ve güneş koruyucu krem kullanmak dikkat edilmesi gereken bir diğer unsurdur.Nemlendirici krem seçilirken su bazlı ve non-komedojenik olması önemlidir.Şu bir gerçektir ki akne tedavisi uzun süren,hekim tarafından planlanan ve tedavi başarısında hasta uyumunun son derece önemli olduğu bir cilt hastalığıdır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.